Γρίπη: Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η γρίπη είναι μία νόσος που προκαλείται από έναν αναπνευστικό ιό. Η γρίπη μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα μέσα στην κοινότητα καθώς ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Η περίοδος μεταδοτικότητας της γρίπης είναι μεγάλη : από 5 έως 9 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Εκτός από τα μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπουμε με την αναπνοή και το βήχα, η γρίπη, (η οποία μεταδίδεται ταχύτατα στα παιδιά), μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένες επιφάνειες. Για παράδειγμα πιάνοντας το πόμολο μίας πόρτας και βάζοντας στη συνέχεια τα χέρια στο στόμα ή τρίβοντας τα μάτια. Γι΄αυτό δεν ξεχνάμε το πόσο σημαντικό είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Πότε είναι η εποχή της γρίπης;

Συνήθως η γρίπη αρχίζει το φθινόπωρο και τελειώνει στην αρχή της άνοιξης. Ιδανικά τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη προς το τέλος του Οκτωβρίου. Ωστόσο αν το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί και επιθυμείτε να το εμβολιάσετε αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και τώρα. Χρειαζόμαστε περίπου 15 ημέρες για να παράγουμε αντισώματα από το εμβόλιο ωστόσο η γρίπης συνεχίζεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Όλες οι ηλικίες συμπεριλαμβανομένων των νηπίων, του δημοτικού και των εφήβων κολλάνε με ευκολία τη γρίπη. Με την ίδια ευκολία ο ιός μεταδίδεται στους γονείς και τους φροντιστές των παιδιών τις πρώτες ημέρες που αυτά νοσούν. Χρειάζεται προσοχή στο να μην κολλήσουν ηλικιωμένοι και ευπαθή άτομα.
Στη χώρα μας το εμβόλιο της γρίπης είναι προαιρετικό και συστήνεται μόνο για τα ευπαθή παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ωστόσο στις ΗΠΑ, το εμβόλιο προτείνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά άνω των 6 μηνών.
Εδώ να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που στην οικογένεια υπάρχει μικρό βρέφος, αυτό μπορεί να προστατευθεί με το να εμβολιαστούν όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Επίσης συστήνεται να έχει εμβολιαστεί η μαμά του ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν:
• Ξαφνικό πυρετό συνήθως πάνω από 38°C
• Ρίγη
• Πονοκέφαλο, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης
• Πονόλαιμο
• Ξηρό, επώδυνο βήχα
• Ρινική συμφόρηση
• Κάποια παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν εμετό ή διάρροια
Η γρίπη μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Αντίθετα ένα παιδί με απλό κοινό κρυολόγημα έχει συνήθως χαμηλό πυρετό, ρινική καταρροή και πιο ήπιο βήχα. Γενικά η γρίπη εκδηλώνεται στα παιδιά πιο επώδυνα από το απλό κρυολόγημα και τα κάνει να φαίνονται πιο κουρασμένα και άρρωστα.
Τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη. Αυτά είναι: παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά ή νεφρικά, όπως και παιδιά με ανοσοανεπάρκειες, σακχαρώδη διαβήτη, αιμοσφαιρινοπάθειες και νευρομυικά νοσήματα. Σε αυτές τις κατηγορίες παιδιών ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι πάρα πολύ σημαντικός.

Αντιμετώπιση της γρίπης

Τα παιδιά θα ωφεληθούν από ανάπαυση και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών όταν έχουν γρίπη. Σε περίπτωση πυρετού η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη θα τα κάνει να νιώσουν καλύτερα. Η ιβουπροφαίνη (Algofren) μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά άνω των 6 μηνών, ωστόσο, την αποφεύγουμε σε παιδιά που είναι αφυδατωμένα ή κάνουν συνεχώς εμετό.
Αντιϊκή αγωγή (TAMIFLU) δίνεται υπό προϋποθέσεις (συνήθως σε παιδιά με υποκείμενες νόσους ή σε μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών με σοβαρή νόσο) και έχει ουσιαστική δράση αν ξεκινήσει μέσα στο πρώτο έως δεύτερο 24ωρο των συμπτωμάτων. Δεν χορηγούμε αντιϊκή αγωγή σε όλα τα παιδιά που θα νοσήσουν από γρίπη καθώς το φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες και περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Κυριάκος Δουλγέρης, παιδίατρος

FB:Η Παιδιατρική είναι τέχνη

Σχολιάστε