4+1 λόγοι για να εντάξετε τη ζωγραφική στην καθημερινότητά σας!

4+1 λόγοι για να εντάξετε τη ζωγραφική στην καθημερινότητά σας!

Η ζωγραφική αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης, που εντοπίστηκε αρχικά στις πρώτες προσπάθειες ομιλίας και επικοινωνίας, και έπειτα σε τοίχους σπηλαίων και σε αντικείμενα.

Με τα χρόνια, όμως, εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο και έφτασε να είναι μια από τις πιο σπουδαίες τέχνες για τον άνθρωπο. Μάλιστα, η ζωγραφική αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού, της θρησκείας του, καθώς και της κουλτούρας του.

Όταν μιλάμε για ζωγραφική, μπορεί να εννοούμε ζωγραφική με πολλά υλικά, όπως με ακρυλικά χρώματα, σπρέι, βερνίκια, χρώματα λαδιού, τέμπερας ή ακουαρέλας, ακρυλικούς μαρκαδόρους.

Το κάθε ένα από τα παραπάνω δίνει μια μοναδική αίσθηση στο τελικό αποτέλεσμα και κάνει το δημιούργημά μας να ξεχωρίζει, εφόσον βέβαια κάποιος ζωγραφίζει με την ψυχή του.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί η ζωγραφική έχει αποδειχθεί τόσο ευεργετική για τον άνθρωπο και ποια είναι τα οφέλη της, στη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας!

Η2: Μείωση του άγχους

Η ζωγραφική αποδεδειγμένα μειώνει αισθητά το άγχος, ενώ κατά τη διάρκεια ενασχόλησης με αυτή, παρατηρούμε πιο χαμηλούς καρδιακούς παλμούς και ηρεμία. Το μυαλό γαληνεύει, ξεφεύγει για λίγο από τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Επικεντρώνεται σε μια δημιουργική και παραγωγική ενασχόληση. Όταν ζωγραφίζεις, συγκεντρώνεσαι και αφοσιώνεσαι σε αυτό, ενώ όλα τα υπόλοιπα σταματούν να υπάρχουν για λίγο.

Καλύτερη μνήμη

Έρευνες που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι η ζωγραφική χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας ασθενών με αλτσχάιμερ και άνοια, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα! Η διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος ενεργοποιείται, βάζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα να λειτουργήσουν, είναι μοναδική και σωτήρια γι’ αυτόν. Εάν εσύ ή κάποιο από τα κοντινά σου πρόσωπα αντιμετωπίζει κάτι αντίστοιχο, δοκιμάστε και αυτή τη μέθοδο!

Αυξημένη φαντασία

Η φαντασία μέσω της ζωγραφικής διεγείρεται και αυξάνεται σημαντικά. Από τη σκέψη στην πράξη και την αποτύπωση της σκέψης στο χαρτί μεσολαβεί μεγάλη διαδικασία. Έτσι, ενεργοποιούνται πολλά κέντρα του εγκεφάλου που αφορούν κυρίως τις αισθήσεις και την αίσθηση του χώρου γενικότερα. Όλα αυτά θέτουν τον εγκέφαλο σε ακόμα μεγαλύτερη διαδικασία συντονισμού και συγκέντρωσης.

Αύξηση εκφραστικότητας

Μέσω της ζωγραφικής αυξάνεται και η δυνατότητα επικοινωνίας αλλά και η εκφραστικότητα. Ακόμα και αν δυσκολεύεσαι, δηλαδή, να εκφραστείς, η ζωγραφική είναι ένας τρόπος με τον οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από εικόνες. Πολλές φορές “μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις”, όπως λέει και ο σοφός λαός και μάλλον έχει δίκιο! Αυτά τα οποία δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια, συχνά τα απεικονίζουμε στο χαρτί και αυτό φαίνεται πως τα λέει όλα.

Ενίσχυση παρατηρητικότητας

Μπορεί να μην το διαπιστώνουμε εκείνη την ώρα αλλά η τέχνη της ζωγραφικής ακονίζει και την παρατηρητικότητά μας, η οποία αυξάνεται σημαντικά, δεδομένου ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις λεπτομέρειες του έργου και του σχεδίου. Είναι μια διαδικασία που γίνεται ασυνείδητα. Ωστόσο, προσφέρει μεγάλα οφέλη σε όλη μας την καθημερινότητα και τη ζωή μας γενικότερα, καθώς η παρατηρητικότητα είναι πολύ βασικό προσόν και δείχνει ευφυΐα.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι τα οφέλη της ζωγραφικής είναι αρκετά και σημαντικά. Μόνο το γεγονός ότι μπορεί να σε αποσπάσει κάποιες ώρες από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου είναι ευεργετικό.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τη ζωή μας, την αύξηση της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής μας, ακόμα και για τις θεραπευτικές επιδράσεις της στο σώμα μας.

Η ζωγραφική δεν αναφέρεται φυσικά μόνο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτή ή έχουν άμεση ενασχόληση μαζί της, αλλά και σε όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε αυτήν και σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά.

Είναι μια μορφή απελευθέρωσης, σωματικής και πνευματικής, που ο καθένας μπορεί να απολαύσει. Θα δεις ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη διάθεση και την πνευματική σου υγεία. Δοκίμασέ το!

Πηγή: Flowmagazine.gr

Σχολιάστε