Ελιά, δέντρο ιερό, σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας…

Ελιά, δέντρο ιερό, σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή του ανθρώπου ανά τα έτη.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη. Λέγεται ότι ήταν δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης της Αθήνας, όταν φιλονίκησε με τον θεό Ποσειδώνα , για το όνομα της πόλης των Αθηνών.

-Οι αρχαιότεροι αμφορείς λαδιού χρονολογούνται από το 3500πΧ κατά την μινωική περίοδο.

-Αν και η παραγωγή ελαιολάδου θεωρείται ότι ξεκίνησε πριν το 4000πΧ

-Η πρώτη καταγεγραμμένη εξαγωγή λαδιού βρίσκεται στην Εβραϊκή Βίβλο , κατά την έξοδο από την Αίγυπτο τον 13ο αιώνα.

Ο καρπός της ελιάς δώρο στον άνθρωπο, προσφέρει το βασικότερο συστατικό για την μεσογειακή διατροφή, το ελαιόλαδο.

Τα οφέλη του ελαιολάδου στη διατροφή

1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν το λεγόμενο «καλό λίπος» και προστατεύουν από την εμφάνιση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο είναι βιολογικά ενεργά και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών.

3. Προστατεύει από καρδιοπάθειες.Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έσυμβάλλει στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

4. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως το ελαϊκό οξύ και το ελεοκάνθημα, που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

5. Καταπολεμά την κατάθλιψη. Ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει επικουρικά στη θεραπεία και την πρόληψη των νόσων που σχετίζονται με τον εγκέφαλο. Η μεσογειακή διατροφή και συγκεκριμένα το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με μείωση της κατάθλιψης.

6. Ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά. Το ελαιόλαδο έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, γι’ αυτό αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης.

Λέγεται πως οι Μινωίτες βασιλιάδες είχαν μια καθημερινή συνήθεια, την οποία υιοθέτησαν στη συνέχεια και οι απόγονοί τους: Έπιναν μια γουλιά ωμό ελαιόλαδο αμέσως μόλις ξυπνούσαν, διότι το θεωρούσαν ελιξίριο μακροζωίας και νεότητας.

Ελαιόλαδο ο ” ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» κατά τον Όμηρο, ο «ΜΕΓΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ κατά τον Ιπποκράτη.

Στην Eλλάδα υπάρχουν 130.000.000 περίπου ελαιόδεντρα που καλύπτουν έκταση 6.900.000 στρεμμάτων, δηλαδή το 20% της καλλιεργούμενης γης, λειτουργούν 2.369 ελαιοτριβεία, 318 εγκεκριμένες επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, 47 πυρηνελαιουργεία και 700.000 οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς αφού σε αρκετές –κυρίως άγονες— περιοχές το ελαιόλαδο αποτελεί το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

Συνολικά, η ΕΕ παράγει περίπου το 67% του παγκόσμιου ελαιολάδου σε περίπου 40 δις. Στρέμματα στις μεσογειακές χώρες, με πολλές περιοχές του νότου να ζουν αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιολάδου. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στην ΕΕ, με ετήσια κατανάλωση περίπου 500.000 τόνων η καθεμία, ενώ η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ με περίπου δώδεκα κιλά ανά άτομο ετησίως.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

-Το φρέσκο ελαιόλαδο είναι θολό χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα κακό, απλώς δεν έχει ακόμα κατασταλάξει. Είναι απαραίτητο να πλένουμε κάθε φορά καλά τα γυάλινα σκεύη, από τυχόν κατακάθια (μούργα) και να τα στεγνώνουμε πριν τα γεμίσουμε με το καινούριο ελαιόλαδο.

-Οι περισσότεροι τενεκέδες με ελαιόλαδο που αγοράζουμε είναι για μία χρήση και μόλις τελειώσει το ελαιόλαδο ο τενεκές πρέπει να πάει στην ανακύκλωση. Μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου δε τις φυλάσσουμε ποτέ σε πλαστικά σκεύη για μεγάλο διάστημα.

-Αν αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, το ελαιόλαδο δηλαδή της χρονιάς, ο καλύτερος τρόπος διατήρησής του είναι σε ανοξείδωτο δοχείο ή σε ασκούς.

-Γενικά όταν αγοράζετε ελαιόλαδο να προτιμάτε τις σκούρες συσκευασίες, γιατί το φως και ο ήλιος αλλά και το ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον αλλοιώνουν τη γεύση και καταστρέφουν πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου. Η ιδανική συντήρηση γίνεται σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Σχολιάστε