Φωτοκόλυβα ή οσπριάδα ή παλικαριά ή παπούδια της Κρήτης

Φωτοκόλυβα ή οσπριάδα ή παλικαριά ή παπούδια της Κρήτης

Παραμονή των Φωτών σε όλη την Κρήτη ψήνουν οσπριάδα ή παλικαριά ή Φωτοκόλυβα ή παπούδια. Ημέρα νηστείας και προετοιμασίας του σώματος για να δεχθεί τον αγιασμό.

Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση και τους λαϊκούς μύθους, εκείνο το βράδυ είναι ανοικτοί οι ουρανοί και τα ζώα έχουν ανθρώπινη λαλιά. Έτσι οι άνθρωποι για να μην κάνουν παράπονα στον Θεό τα ζώα τους και του πουν ότι τα εκμεταλλεύονται τα καλόπιαναν με αυτό το υπέροχο φαγητό με τα άφθονα σπόρια. Εξαγόραζαν λοιπόν την σιωπή τους έχοντας απασχολημένο το στόμα των ζώων με αυτή την εξαιρετική νοστιμιά. Από αυτό το ίδιο φαγητό σκορπούσαν και στην καλλιεργήσιμη γη για να φάνε τα πούλια και να μη τσιμπολογούν τους σπόρους που μόλις είχαν σπείρει και ακόμη δεν είχαν προλάβει να φυτρώσουν.

Φωτοκόλυβα

Υλικά
1/2 κιλό οσπριάδα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ξερό κρεμμύδι

1/2 μάτσο μάραθο

1/4 Μάτσο άνηθο

2 κ.σ. παλτέ ντομάτας

2 καρότα

λίγα λάπαθα

1 ποτήρι λάδι

πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε την οσπριάδα στο νερό απο βραδύς να φουσκώσει.Βράζουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό όχι αλατισμένο μέχρι να ψηθούν.Τα βάζουμε σε μία λεκάνη μαζί με το νερό τους. Τσιγαρίζουμε μέσα το λάδι, το ξερό κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και σβήνουμε με 1 1/2 φλιτζάνι από το ζωμο των οσπρίων. Τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν και στραγγίζουμε τα όσπρια και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και προσθέτουμετον πελτέ, τα καρότα, το μάραθο και τον άνηθο. Το αφήνουμε ένα πεντάλεπτο να βράσει να πάρει όλη τη γεύση και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπάσουμε τα όσπρια μας και προσθέτουμε τα λάπαδα. Τα βράζουμε περίπου άλλα 15 λεπτά . Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μπομπάνει.

Πηγή: EvaParakentaki

Σχολιάστε