Τα δώρα των παιδιών για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που τα παιδιά είναι χαρούμενα γιατί παίρνουν τα δώρα τους και τα αγαπημένα δώρα των παιδιών είναι τα παιχνίδια.

Η περίοδος των γιορτών όμως είναι και μια περίοδος προβληματισμού για τους γονείς και τους συγγενείς, οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιο δώρο να πάρουν στο παιδί και αναρωτιούνται: «Ποιο είναι το ιδανικό δώρο;» «πως θα σιγουρευτώ ότι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας;», «πρέπει να πάρω ό,τι θέλει το παιδί;», «κι αν του πάρω κάποιο δώρο που δεν του αρέσει;».

Μην ανησυχείτε αν έχετε να διαθέσετε ελάχιστα χρήματα για να αγοράστε παιχνίδι, δεν απαιτούνται ούτε πολλά χρήματα, ούτε πολλά παιχνίδια, για να του προσφέρετε χαρά.


Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο


Που βοηθάει ένα καλό παιχνίδι

-Μαθαίνει τα παιδιά καινούργια πράγματα και διευρύνει τις γνώσεις τους. Ιδιαίτερα τα παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, μπορεί να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες ενός παιδιού.

-Ένα καλό παιχνίδι οξύνει τη φαντασία των παιδιών, βελτιώνει την κρίση, την παρατηρητικότητα, αλλά και τη μνήμη τους.

-Αυξάνει την ικανότητα των παιδιών να επιλύουν προβλήματα, ιδιότητα που θα τους φανεί χρήσιμη αργότερα στη ζωή τους.

-Συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και αυξάνει την ταχύτητα με την οποία βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα.

-Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιχνίδι, βοηθάει επίσης τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν περισσότερο συνεργάσιμα με τους γύρω τους.

-Τα βοηθάει ακόμη να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

-Με το παιχνίδι το παιδί διαμορφώνει την προσωπικότητα του, αναπτύσσει κρίση και δεξιότητες.

-Ειδικά με τα ομαδικά παιχνίδια το παιδί μαθαίνει να συνυπάρχει αρμονικά σε μια ομάδα, να μοιράζεται τα συναισθήματά του με τους άλλους και να διαπραγματεύεται.

-Όταν το παιχνίδι δεν είναι βίαιο από τη φύση του βοηθάει τα παιδιά να είναι λιγότερο επιθετικά.

-Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ρόλους, που συχνά μοιάζουν με εκείνους που θα χρειαστεί αργότερα να αναλάβουν και στην πραγματική ζωή.

Η ανάληψη ρόλων σε παιχνίδια συνεργασίας βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύπτουν πώς τους βλέπουν οι άλλοι και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους.

Παιχνίδια ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών

Τα χαρακτηριστικά του καλού παιχνιδιού

Ένα καλό παιχνίδι βοηθά στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού. Τα συναρμολογούμενα, τα παιχνίδια στρατηγικής και τα παιχνίδια κατασκευών είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό.

Δεν είναι ανάγκη ένα παιχνίδι να είναι ακριβό ή πολύπλοκο για να το αγαπήσει το παιδί. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και ένα απλό παιχνίδι μπορεί να γίνει το πιο αγαπημένο του.

Καλό είναι το παιδί να μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι με πολλαπλούς τρόπους, να μπορεί να πειραματιστεί και να το μεταμορφώσει. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια κατασκευών ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία καθώς μπορεί με αυτά να φτιάξει πολλά διαφορετικά πράγματα και να τα χρησιμοποιήσει με δημιουργικό τρόπο.

Επιλέξτε ένα παιχνίδι καλής αισθητικής. Το χρώμα ή το σχήμα του, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αισθητικής του παιδιού και για αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε το ρόλο τους.

Φροντίστε το παιχνίδι και οι διαστάσεις του να είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία του παιδιού. Μην αγοράζετε παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά με το σκεπτικό ότι θα το έχει και του χρόνου, ούτε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Ένα καλό παιχνίδι καλλιεργεί τη δημιουργικότητα του παιδιού, το βοηθάει να χρησιμοποιεί τη λογική και να αναπτύσσει δεξιοτεχνίες. Τα επιτραπέζια, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, οι χειροτεχνίες, τα παζλ και τα παιχνίδια κατασκευών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

akappatou.gr

Σχολιάστε