“Αρωγή”, σύγχρονο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών για παιδιά και εφήβους

Η “Αρωγή” είναι ένα σύγχρονο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών, στην πόλη των Μοιρών, που προσφέρει υπηρεσίες εργοθεραπείας, ομάδες για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά 3-12 ετών και ολιγομελή τμήματα καθημερινής μελέτης για παιδιά δημοτικού.

Στο τμήμα της εργοθεραπείας παρέχονται υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης για βρέφη & νήπια που έχουν διαγνωστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν αναπτυξιακές δυσκολίες αλλά και υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Διάσπαση προσοχής (ΔΕΠ-Υ), νευρολογικές διαταραχές, σύνδρομα κ.α. Παρέχεται θεραπεία με βάση τις αρχές της Νευροαναπτυξιακής αγωγής (Bobath) και θεραπεία αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση θεσπίζονται από κοινού με την οικογένεια οι ατομικοί στόχοι για κάθε παιδί και σχεδιάζεται η εξατομικευμένη παρέμβαση.

Οι ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων απευθύνονται σε παιδιά με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με έντονο ανταγωνισμό, με δυσκολίες να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν φιλίες και να ενταχθούν ή να ακολουθήσουν την ομάδα.

Μέσα στην ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων τα παιδιά ενθαρρύνονται να εξασκούνται σε δεξιότητες:
– Συζήτησης (ξεκινώ και συνεχίζω ένα διάλογο)
– Κοινωνικής συμπεριφοράς (πώς συμπεριφέρομαι σε διάφορες συνθήκες και πλαίσια)
-Οργάνωσης της συμπεριφοράς (περιμένω τη σειρά μου)
-Συναισθηματικής αντίληψης (αναγνωρίζω, εκφράζω και διαχειρίζομαι συναισθήματα)
– Ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων (προσεγγίζω άλλα άτομα, διατηρώ μια φιλία μαζί τους)
– Παιχνιδιού (αναπτύσσω τη φαντασία μου, συνεργάζομαι, διαχειρίζομαι την ήττα μου σε ανταγωνιστικά παιχνίδια )
– Επίλυσης προβλημάτων (διαχειρίζομαι συγκρούσεις)

Προηγείται αξιολόγηση του παιδιού και των αναγκών του, ώστε να ενταχθεί στην καταλληλότερη για τις ανάγκες του ομάδα. 
Συνεργασία με όλη τη θεραπευτική ομάδα και το σχολείο για μια αποτελεσματικότερη παρέμβαση.

Σκοπός των προγραμμάτων μελέτης είναι τόσο η προετοιμασία των μαθητών για τα μαθήματα της επόμενης μέρας όσο και η ανάπτυξη δεξιοτήτων μελέτης έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να εμπιστευτούν τον εαυτό τους, να μάθουν να οργανώνουν το διάβασμά τους και να αγαπήσουν τη μάθηση.
Στο κέντρο μας λειτουργούν ολιγομελή τμήματα προγραμμάτων μελέτης για μαθητές δημοτικού, όπου γίνεται η μελέτη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας καθώς και συχνές επαναλήψεις και τεστ για καλύτερη αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης. Η επικοινωνία με την οικογένεια είναι τακτική για ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο και τις δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζει ο μαθητής.

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Μελαμπιανάκη Μαίρη, Εργοθεραπεύτρια, SI, NDT.
Τηλέφωνο επκοινωνίας: 28920 – 25090
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 64 Μοίρες-Ηρακλείου
Site: www.ergoarogi.gr
Fb: Αρωγή – Κέντρο Εργοθεραπείας – Αισθητηριακή Ολοκλήρωση
Instagram: Ergoarogi

Σχολιάστε