Αρακάς ή μπιζέλι: τα οφέλη του στην υγεία μας

Αρακάς ή μπιζέλι: τα οφέλη του στην υγεία μας

Ο αρακάς ανήκει στην ομάδα τροφίμων των οσπρίων. Τα όσπρια είναι αυτά που παράγουν λοβούς με σπόρους ή φασόλια. Άλλα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα των οσπρίων είναι οι φακές, τα ρεβίθια, η σόγια και όλα τα είδη φασολιών.

Το διαφορετικό με τον αρακά είναι ότι πωλείται ως λαχανικό και είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, που ονομάζονται άμυλα και κατατάσετε μαζί με τις πατάτες και τοκαλαμπόκι. Ο αρακάς επίσης είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και σε φυτικές ίνες.

Διατροφική αξία αρακά ανά 1/2 φλιτζάνι ή 170γρ
Ενέργεια: 62 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 11γρ
Φυτικές ίνες: 4γρ
Πρωτεΐνες: 4γρ
Βιταμίνη Α: 34% Ημερήσιας Πρόσληψης
Βιταμίνη Κ: 24% Η.Π
Βιταμίνη C: 13% Η.Π
Θειαμίνη: 15% Η.Π
Φολικό οξύ: 12% Η.Π
Μαγγάνιο: 11% Η.Π
Σίδηρο: 7% Η.Π
Φώσφορο: 6% Η.Π

Τα οφέλη του αρακά στην υγεία μας

-Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, χάρη στην χαμηλή θερμιδική του αξία και στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
-Συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου. Οι φυτοχημικές ενώσεις που περιέχονται στον αρακά υποστηρίζουν την καλή υγεία του
πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του εντέρου όπως εκκολποματίτιδα και καρκίνο του
παχέως εντέρου
-Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδών όπως λουτεΐνης και ζεαξανθίνης
-Συμβάλλει στη διαχείρηση του Σακχαρώδη Διαβήτη, γιατί ο αρακάς έχει χαμηλό εώς μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (κυμαίνεται 22-30). Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται αργά και σταδιακά.

Πως θα τον βάλουμε στην διατροφή μας

Ο πιο γνωστός τρόπος μαγειρέματος είναι ο παραδοσιακός λαδερός με πατάτα και λαχανικά, όπου γίνεται είτε κοκκινιστός, είτε λεμονάτος.
Άλλοι τρόποι είναι
– Συνοδευτικός με ψάρι ή κρέας
– Σαν σούπα, μόνος του ή με άλλα λαχανικά
– Σε ριζότο με άλλα λαχανικά, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο και τυρί
– Σαν πουρέ, βράστε τον αρακά, αλέστε τον με βούτυρο ή ελαιόλαδο και σερβίρετέ τον με ψάρι ή κρέας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμειτα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως
φούσκωμα, πρήξιμο, μετεωρισμό κ.α. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αρακάς περιέχει ζυμώσιμους υδατάνθρακες βραχείας αλύσου (FODMAPs), είναι δηλαδή υδατάνθρακες που δεν πέπτονται στο λεπτό έντερο αλλά μεταφέρονται απευθείας στο παχύ έντερο.
Τα συμπτώματα μπορούν να αποφεχθούν μειώνοντας τις μερίδες ή να τον μουλιάζετε πριν το μαγείρεμα.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε