Από το μαιευτήριο στο σπίτι…

Από το μαιευτήριο στο σπίτι…

Tο πρώτο κλάμα του μωρού σας το ακούτε στην αίθουσα τοκετού. Είναι ένας γλυκός ήχος που καθησυχάζει την ένταση και την αγωνία σας. Σας λέει ότι, ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και σας λυτρώνει. Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που καταβάλατε τόσους μήνες για να φέρετε σε πέρας την «αποστολή» σας, δηλαδή να φέρετε στη ζωή το μωρό σας.

Γυρίζοντας στο σπίτι μαζί με το νεογέννητο, διαπιστώνετε ότι αυτό το κλάμα γίνεται κάποιες φορές έντονο και επίμονο. Nιώθετε ότι το μωρό σας, μ’ αυτό τον τρόπο, υποδηλώνει τη δυσαρέσκειά του, και αυτό σας αναστατώνει· ανησυχείτε. Tο πρώτο που σκέφτεστε είναι ότι κάτι του συμβαίνει ή ότι δεν ικανοποιήσατε κάποια ανάγκη του.

Eίναι βέβαιο ότι τα κλάματα του μωρού επηρεάζουν τους γονείς και τους προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποθαρρυνθούν και να απογοη€τευτούν, αν δουν πως αποτυγχάνουν οι προσπάθειές τους να ηρεμήσουν το μωρό τους, να κατευνάσουν το κλάμα του όταν πάσχει από κολικούς ή όταν κλαίει γοερά και ασταμάτητα για ανεξήγητους, σε εκείνους, λόγους.

Ίσως βιώσουν ακόμα και αρνητικά συναισθήματα για το παιδί τους. Aισθάνονται ότι το μωρό τους τους απορρίπτει.

Nιώθουν εντελώς ανίσχυροι και γεννιούνται μέσα τους συναισθήματα ενοχής, επειδή νομίζουν ότι κάτι κάνουν λάθος.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

• Tο κλάμα, εκτός από το ότι αποτελεί ένδειξη της κατάστασης της υγείας του μωρού, είναι και μια «πρωτογενής μορφή επικοινωνίας» με το άμεσο περιβάλλον.

• Eίναι ο μόνος τρόπος που διαθέτει το βρέφος να μεταδώσει ένα πλήθος μηνυμάτων: κρυώνει, ζεσταίνεται, είναι βρεγμένο, πεινάει, αισθάνεται
μόνο ή απλώς κάτι το ενοχλεί.

• Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας, κατά τους πρώτους μήνες, είναι τελείως αβοήθητο και εξαρτάται απολύτως από εσάς, όχι μόνο για το φαγητό αλλά και για τη συναισθηματική υποστήριξη.

•Tα βρέφη δεν κλαίνε μόνο επειδή πεινούν ή νιώθουν άσχημα, ακόμα και όταν είναι λίγων μηνών, επιδιώκουν με αυτή την ενέργεια να τραβήξουν
την προσοχή σας.

• Kαθώς μεγαλώνουν, θα παρατηρήσετε ότι το κλάμα τους διαρκεί λιγότερη ώρα.

• Όταν πλησιάζουν τα πρώτα τους γενέθλια, κλαίνε για πρόσθετους λόγους. Για παράδειγμα, όταν φοβούνται κάποιον ξένο ή δεν τα καταφέρνουν
με κάποιο παιχνίδι, ή όταν απομακρύνεστε από το οπτικό τους πεδίο.

Τι μπορείτε να κάνετε…

• Να κατανοείτε κάθε φορά τι επιθυμεί να σας δηλώσει το μωρό με τον τρόπο του. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο, όμως σύντομα θα μάθετε να αναγνωρίζετε τι θέλει να σας δείξει.

• Να το αντιμετωπίζετε ήρεμα και σταθερά όταν κλαίει.

• Σε αρκετές περιπτώσεις, το μωρό θα ηρεμήσει αν του μιλήσετε γλυκά, τραγουδήσετε κάτι ή βάλετε λίγη μουσική.

• H παρηγοριά που του παρέχετε με την τρυφερή και στοργική ανταπόκρισή σας στο κλάμα του αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης του βρέφους.

• Όταν το μωρό κλαίει πολλή ώρα, χωρίς να μπορείτε να το ηρεμήσετε, π.χ., κάθε βράδυ, ίσως είναι καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια ειδικού.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Aπό το βιβλίο της Α. Καππάτου “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

akappatou.gr

Σχολιάστε