Τα 4 υγιεινά φρούτα του Μαϊου

Τον ανθισμένο αυτό μήνα επιλέγουμε πολύχρωμες, γευστικές και μυρωδάτες τροφές, που βρίσκονται στην εποχή τους και έχουν πολλά να μας προσφέρουν, η καθεμιά ξεχωριστά και όλες μαζί.

Βερίκοκα

Αποτελούν ένα από τα πρώτα σημάδια του καλοκαιριού, αλλά πέρα από αυτή τη χαρά που μας δίνουν, είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, ισχυρό αντιοξειδωτικό και προβιταμίνη της βιταμίνης Α, που μας προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου (όπως προστάτη, μαστού, παχέος εντέρου κ.ά.) και από καρδιαγγειακές παθήσεις, αν καταναλώνεται καθημερινά. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, που επίσης συναντάμε στο βερίκοκο, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μας βοηθά να καταπολεμάμε λοιμώξεις, χρόνιες και οξείες, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει μικρή ποσότητα σιδήρου, μαγνησίου και πρωτεΐνης. Οι φυτικές του ίνες, επίσης, συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και οι θερμίδες του φτάνουν μόλις τις 17 ανά βερίκοκο.

Φράουλες

Άλλο ένα αντιοξειδωτικό «όπλο» της άνοιξης, οι φράουλες μας παρέχουν περισσότερη από τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε την ημέρα σε ποσότητα ενός φλιτζανιού και το 11% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε για καλή υγεία. Μας βοηθούν ενάντια σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και τα φλαβονοειδή τους έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση, συν του ότι συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου. Από τις φράουλες παίρνουμε επίσης και φυλλικό οξύ, μαγγάνιο και μαγνήσιο, ενώ είναι ιδανική, υγιεινή επιλογή αντί επιδορπίου. Μπορείτε να τις προσθέσετε και στην πράσινη σαλάτα σας, αλλά και στο σάντουιτς, με λίγο τυρί κρέμα.

Κεράσια

Ένα φλιτζάνι κεράσια αποδίδει μόλις 51 θερμίδες, το 17% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά και το 25% της βιταμίνης Α, ενισχύοντας την όραση και το ανοσοποιητικό. Ακόμη, μας παρέχουν κάλιο που χρειαζόμαστε για ισορροπία στα υγρά του σώματος και για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μικροποσότητες σιδήρου, όπως και μαγνησίου και ασβεστίου που δυναμώνουν τα οστά. Είναι πλούσια σε φυτοστερόλες που συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης στο αίμα, ενώ στις δράσεις τους προσθέστε και τη μείωση της πνευματικής κόπωσης, που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για μαθητές και εργαζόμενους. Οι ανθοκυανίνες τους, που τους χαρίζουν κόκκινο χρώμα, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ σύμφωνα με έρευνες δρουν και κατά του διαβήτη. Απολαύστε τα σκέτα, στο γιαούρτι σας ή στα δημητριακά σας και, όπως και τις φράουλες, καταναλώστε τα αντί επιδορπίου.

Μούσμουλα

Σίγουρα ένα από τα φρούτα που είναι πιο αδικημένα και πολλοί δεν το βάζουν συχνά στη φρουτιέρα τους, το μούσμουλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ αποτελούν καλή πηγή και βιταμίνης Α, ωφελώντας το δέρμα, την όραση και προστατεύοντάς μας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Ταυτόχρονα, μας παρέχουν κάλιο και μαγνήσιο, όπως και βιταμίνη Β6, ενώ οι θερμίδες τους φτάνουν τις μόλις… 8 σε ένα μετρίου μεγέθους μούσμουλο. Διατηρούν ομαλή την αρτηριακή πίεση χάρη στο κάλιο, ωφελώντας την υγεία της καρδιάς και λόγω των φυτικών τους ινών και των λιγοστών τους θερμίδων είναι ιδανικό σνακ για τη δίαιτα.

Δέσποινα Μαρσέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

getactive

Σχολιάστε