Υδατάνθρακες: Πόσο απαραίτητοι είναι στην διατροφή μας

Υδατάνθρακες: Πόσο απαραίτητοι είναι στην διατροφή μας

Οι περισσότεροι που θέλουν να χάσουν κιλά ή προσέχουν την διατροφή τους, μειώνουν ή ακόμα αποφεύγουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Είναι όμως αυτό σωστό; Όχι! Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, είναι πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και νευρικού συστήματος. Τους θέλουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε, να σκεφτούμε, όπως ακόμα και για να γίνουν οι απαραίτητες λειτουργίες στο σώμα μας.

Οι υδατάνθρακες δεν βρίσκονται μόνο στις αμυλούχες τροφές αλλά και στα φρούτα, στα λαχανικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη ζάχαρη, στο μέλι και στην μαρμελάδα.

Βλέπετε ότι υπάρχουν σε πολλές τροφές όπου σε άλλες είναι οι ποσότητες πιο υψηλές και σε άλλες πιο χαμηλές. Επίσης διαφορά υπάρχει και στην ποιότητα του υδατάνθρακα, δηλαδή αν περιέχει τους καλούς ή τους κακούς υδατάνθρακες.

Και ποιοι είναι οι καλοί και οι κακοί;
Οι καλοί υδατάνθρακες είναι αυτοί που έχουν υποστεί μικρότερη επεξεργασία, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι καλοί υδατάνθρακες παρέχουν στο σώμα μας βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Οι κακοί υδατάνθρακες είναι αυτοί που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία και είναι ραφιναρισμένοι και περιέχονται στα γλυκά, στη ζάχαρη, στα λευκά προϊόντα φτιαγμένα από λευκό αλεύρι όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα έτοιμα δημητριακά πρωινού, όπου εκτός από θερμίδες, δεν προσδίδουν κάτι άλλο στον οργανισμό.
Η ποσότητα των υδατανθράκων που πρέπει να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες μας, δηλαδή το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως
Συμπέρασμα: Οι υδατάνθρακες είναι φίλοι μας, αρκεί να χρησιμοποιούμε τους καλούς και στις σωστές ποσότητες.

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχολιάστε