Βαγγελιώ Μαράκη, όταν το εργόχειρο είναι τρόπος ζωής!

Βαγγελιώ Μαράκη, όταν το εργόχειρο είναι τρόπος ζωής!

Τα παραδοσιακά εργόχειρα ακόμη και σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας πολλών γυναικών, είτε πρόκειται  για πλέξιμο είτε για κέντημα!

Πρόκειται για τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας, γυναίκες μιας άλλη εποχής που από μικρά κορίτσια η πρώτη δεξιότητα που μάθαιναν ήταν πλέξιμο με το βελονάκι, κέντημα ή και αργαλειό! Έπρεπε οι ίδιες να φροντίσουν για την προίκα τους και επειδή όλος αυτός ο χειροποίητος ρουχισμός για το σπίτι, ήθελε πολύ χρόνο έπερεπε να ξεκινήσουν από νωρίς… Κουβέρτες, σεντόνια, τραπεζομάντηλα, σεμέν, καρέ, πετσέτες…

Τα χρόνια βέβαια πέρασαν και η ενασχόληση με αυτή τη δραστηριότητα όλο και φθίνει, όμως ακόμη και σήμερα όταν μια κοπέλα παντρεύεται, η μητέρα της θα φροντίσει η προίκα της να έχει και χειροποίητα κομμάτια φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι!

Μία από αυτές τις χρυσοχέρες γυναίκες είναι η κ. Βαγγελιώ Μαράκη, από το Τυμπάκι Δ. Φαιστού, η οποία εδώ και 30 χρόνια πλέκει και κεντάει ασταμάτητα, έχοντας προικίσει παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα … Τα εργόχειρα της ξεχωρίζουν για το γούστο και την νοικοκυροσύνη, προσεγμένα μέχρι και την τελευταία βελονιά…

 

Από κεντητά τραπεζομάντηλα, τραβέρσες, πετσέτες με τις οποίες στολίζουν τα γαμοκούλουρα, τραπεζοκαρέ, σεμέν, πετσετάκια, σε υπέροχα σχέδια και υφάσματα άριστης ποιότητας, επιδιώκοντας να ταιριάζουν και στο πιο μοντέρνο σπίτι! 

Για την κ. Βαγγελιώ η ενασχόληση της με το εργόχειρο είναι τρόπος ζωής, ενώ όπως μας λέει νιώθει ότι τη βοηθάει και σωματικά, αλλά και ψυχολογικά αυτή η τόσο δημιουργική δραστηριότητα, εξάλλου τα οφέλη από αυτή την ενασχόληση μας τα επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες!

Έτσι λοιπόν η κ. Βαγγελιώ ξεκινάει τη μέρα της από πολύ νωρίς να προλάβει τις δουλειές της και να αφοσιωθεί στο εργόχειρο της. Όπως μας αναφέρει δεν της αρέσει να μένει στα ίδια σχέδια και μοτίβο, οπότε συχνά αυτοσχεδιάζει και αναζητά συνεχώς κάτι καινούριο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα νέα ζευγάρια έχουν άλλη άποψη στο θέμα της διακόσμησης του σπιτιού τους, οπότε το εργόχειρο θα πρέπει να ταιριάζει και με το χώρο, διαφορετικά θα μπει στα συρτάρια και δεν θα στρωθεί ποτέ!

 

Βλέποντας και από κοντά κάποια από τα εργόχειρα που έχει ολοκληρώσει, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν τα πολύ ιδιαίτερα και πανέμορφα σχέδια, τα υπέροχα μεταξωτά υφάσματα, αλλά και η άποψη της για τον τρόπο που πρέπει να στρωθούν και να στολίσουν κάθε γωνιά, δίνοντας μια αίσθηση αρχοντιάς και νοικοκυροσύνης σε όλο το σπίτι!


Αν θέλετε να δείτε περισσότερες δημιουργίες της κ. Βαγγελιώς Μαράκη επισκεφθείτε τη σελίδα της Χειροποίητες Δημιουργίες από την Βαγγελιω

Σχολιάστε