Σπήλι, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για μικρές αποδράσεις, μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας! Το νησί μας σίγουρα ενδείκνυται για τέτοιες εκδρομές μακρινές ή κοντινές, σε θάλασσα ή βουνό, με φίλους ή με την οικογένεια!

Ένα από τα μέρη που χαίρεσαι να πας έστω και για ένα καφέ, είναι το Σπήλι, ένα παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται 30 χλμ νότια του Ρεθύμνου, κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νομού στη δυτική πλαγιά του όρους Βορίζη σε υψόμετρο 430 μ.

Το Σπήλι, πρωτεύουσα του Δήμου Αγίου Βασιλείου 

Το χαρακτηριστικό σημείο του χωριού είναι η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τις βρύσες με μορφή κεφαλής λιονταριού, από τις οποίες ρέει χειμώνα-καλοκαίρι δροσερό νερό, το σημείο αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν “Κεφαλόβρυση”.

Τριγύρω υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία, καθώς και διάφορα άλλα καταστήματα. Επίσης, αξίζει τον κόπο να περιηγηθεί κανείς στους δρόμους του χωριού και να ανακαλύψει τα υπέροχα αρχοντικά και τις παλιές εκκλησίες. Στον οικισμό διασώζονται αρκετοί παραδοσιακοί νερόμυλοι.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία του χωριού οφείλετεαι στις πολλές σπηλιές που υπάρχουν στο όρος Βορίζη.

Στο χωριό υπάρχουν 21 εκκλησίες, με τον καθεδρικό μητροπολιτικό ναό που είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Παύλο, ενώ εκεί είναι και η έδρα της Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, με το ναό του Αγίου Ραφαήλ.

Όμως το Σπήλι έχει αναδείξει και πολύ σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες, μεταξύ των αυτών, ο δάσκαλος της Κρητικής Μουσικής Θανάσης Σκορδαλός, ο λυράρης Γιώργος Καλογρίδης και ο πρωτοχορευτής Σταμάτης Παπαδάκης.

 

Σχολιάστε