Το σαραγλί της Αποκριάς

|

Οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είναι σημαντικό να τα διατηρούμε!

Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας αυτές τις μέρες των Αποκριών, οι νοικοκυρές φουρνίζουν μπακλαβάδες, αλλά και σαραγλί! Το σαραγλί είναι είδος γλυκού του ταψιού, που παρασκευάζεται με φύλλα ζύμης που πασπαλίζονται με τριμμένα καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς τυλίγονται σε ρολό, ψήνονται και περιχύνονται με σιρόπι.

Η Μαρία Ψωμαδάκη φτιάχνει σαραγλί και μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή!

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ή Βηρυτού που είναι ακόμη πιο λεπτά.

250 γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη

250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος

50 γρ. Εξτρα καρύδι για την διακόσμηση ή ότι άλλο ξηρό καρπό προτιμάτε.

Για το σιρόπι

450 γρ. ζάχαρη

300 γρ. νερό

1 κ. σούπας μέλι

Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Απλώνουμε δύο φύλλα. Τοποθετούμε μία βελόνα πλεξίματος ή κάποια άλλη λεπτή βέργα που θα βοηθήσει, περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τα φύλλα σ΄εκείνο το σημείο πάνω από την βελόνα.
Πασπαλίζουμε τα φύλλα με μια χούφτα καρύδια φροντίζοντας να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει καρύδια για να μην μας φύγουν στο τύλιγμα.

Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα ρολό. Δεν το σφίγγουμε γιατί θέλουμε μετά, να απορροφήσει το βούτυρο μέχρι μέσα.
Πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού και σπρώχνουμε προς το κέντρο μέχρι το ρολό μας να σουρώσει. Βγάζουμε το ρολό από την βέργα και το τοποθετούμε στο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μας.

Κόβουμε τα ρολά μας καλά, μέχρι κάτω.
Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το γλυκό.
Το αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφήσει το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C, στις αντιστάσεις, για δύο ώρες.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, λίγο πριν να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Βράζουμε όλα υλικά για 2 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός. Αφού αφήσουμε τόσο το γλυκό όσο και το σιρόπι να κρυώσουν για 15 λεπτά, περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
Όταν απορροφηθεί το σιρόπι, πασπαλίζουμε με ξηρό καρπό που μας αρέσει.

Καλή επιτυχία!

Προηγούμενες

Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Καλλιονάκη, φιλόλογος και σύμβουλος σταδιοδρομίας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σπηλίου

Δεν είναι δύσκολή η ζωή…

Επόμενη

Σχολιάστε