Ρόδι: η θρεπτική αξία του «κόκκινου χρυσού»

Ρόδι: η θρεπτική αξία του «κόκκινου χρυσού»
Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι λένε το ρόδι και «κόκκινο χρυσό» για την υγεία μας. Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται στην αυξημένη συγκέντρωση φαινολών, όπου είναι μεγαλύτερη από το κόκκινο κρασί, τα μύρτιλα και το πορτοκάλι.

Η επιλογή του ροδιού έχει μεγάλη σημασία στη λήψη θρεπτικών συστατικών. Προσπαθήστε να επιλέγετε ρόδια πιο μικρού μεγέθους με κόκκινους σπόρους για το λόγο ότι περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ασκορβικό οξύ και ανθοκυανίνες στο χυμό τους.

Θρεπτικά συστατικά
Το ρόδι είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών , βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει
Θρεπτικά Συστατικά  ανά 100γρ ρόδι
Ενέργεια  83 Kcal
Υδατάνθρακες 18,5 gr
Σάκχαρα 13,5 gr
Πρωτεΐνες 1,7 gr
Λίπος (ολικό) 1,2 gr
Φυτικές Ίνες 4 gr
Βιταμίνη C 10,2 mg
Βιταμίνη Κ 16,4 mcg
Φυλλικό οξύ 38 mcg
Βιταμίνη Ε 0,6 mg
Παντοθενικό οξύ 0,4 mg
Κάλιο 235 mg
Χαλκός 0,2 mg
Σίδηρο 0,3 mg
Ασβέστιο 10 mg
Μαγνήσιο 12 mg
Φώσφορο 36 mg
Μαγγάνιο 0,1 mg
Χοληστερόλη 0

Τα οφέλη του για τον οργανισμό μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι το ρόδι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Έχει αντιοξειδωτική δράση, αντικαρκινική δράση, αντιφλεγμονώδη δράση, αντιμικροβιακή δράση και αντιμυκητιακή δράση.
Πιο αναλυτικά το ρόδι έχει θεραπευτική δράση ενάντια:
• Στην αρτηριακή πίεση
• Στον Σακχαρώδη Διαβήτη
• Σε διάφορες μορφές καρκίνου
• Στις υπεριώδης ακτινοβολίες
• Στην Οστεοαρθρίτιδα
• Στην Ρευματοειδή αρθρίτιδα
• Στο Αλτσχάιμερ
• Σε βακτηριακές μολύνσης
• Στην ανδρική υπογονιμότητα και στυτική δυσλειτουργία
• Στη δυσκοιλιότητα

Η αυξημένη κατανάλωση χυμού από ρόδι μπορεί να αποτρέψει
• Τον ιό HIV-1
• Τους καρκινικούς όγκους
• Την αρτηριοσκλήρωση
• Τα συμπτώματα κατάθλιψης
• Την απώλεια οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε