Πέρι Δήμου Φαιστού, θρύλοι και ιστορία

Πέρι Δήμου Φαιστού, θρύλοι και ιστορία

Το Πέρι Δήμου Φαιστού βρίσκεται 52 χμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρα με μαγευτική θέα! 

Το χωριό παλιότερα ονομαζόταν Πέραμα γιατί 100 μ. από τη θέση που βρισκόταν υπήρχε πέρασμα. Το σημερινό όνομα του χωριού προήλθε από τη σύντμηση του πρώτου ονόματος του, Πέραμα- Πέρι.

Η επιδημία πανούκλας αφάνισε τελείως το χωριό, που ξανακτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία στη σημερινή του θέση. Στην απογραφή του “Καστροφύλακα” το 1583, το χωριό αναφέρεται ως Peri με 145 κατοίκους.

Σε απόσταση 800μ. από το χωριό, στο δρόμο προς το χωριό Πλάτανο, υπάρχει μια πηγή που λέγεται φουντάνα ( από τη λατινική λέξη fontana δηλαδή πηγή) και αναβλύζει από μια σπηλιά. Λέγεται ότι παλιά στο σημείο αυτό τα μεσάνυχτα έβγαιναν νεράιδες και χόρευαν. Αν πέρναγε κάποιος διαβάτης τον έβαζαν στη μέση και χόρευαν μαζί του μέχρι να ξημερώσει χωρίς να τον πειράξουν. Αν όμως κάποιος μιλούσε την ώρα που χόρευαν, του έπαιρναν την λαλιά.

Στο χωριό έζησε και έδρασε κατά την Τουρκοκρατία ο θρυλικός για τους αγώνες του εναντίον των τούρκων κατακτητών οπλαρχηγός Σταύρος Κατσιρδής.

Στο Πέρι υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι η κεντρική δίκλιτη εκκλησία του χωριού, τα ξωκλήσια, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Πάντων στη Φουντάνα.

Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια και την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Πληροφορίες από Το Αφιέρωμα Κρήτη-Τοπικές Ιστορίες


Το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Μανόλη Χουστουλάκη, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!

Άγιοι Πάντες στη Φουντάνα

Σχολιάστε