Π.Σ. Καλαμακίου: Ελένη Μπικάκη, όσο υπάρχουν άνθρωποι να αγαπούν τον τόπο τους, τίποτα δε χάνεται…

Τα τελευταία χρόνια, ένας σύλλογος που έχει ξεχωρήσει με τις δράσεις του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του παραλιακού οικισμού Καλαμακίου, που βρίσκεται στη Νότια Κρήτη και ανήκει στο Δήμο Φαιστού!

Πρόεδρος του Συλλόγου μια δυναμική και δραστήρια γυναίκα, η κ. Ελένη Μπικάκη, που με τη ζωντάνια, το κέφι και την αισιοδοξία που τη χαρακτηρίζουν,  τη στήριξη του Δ.Σ., αλλά και των μελών του Συλλόγου, έχει καταφέρει να δώσει μια άλλη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής!

Με αφορμή την ολοκλήρωση και της 2ης διετίας στην προεδρία του Συλλόγου, η Ελένη Μπικάκη κάνει το δικό της απολογισμό, με γνώμονα την αγάπη της για τον τόπο και πίστη προς τους ανθρώπους που τον στηρίζουν!

Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμακίου ιδρύθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι το καλοκαίρι του 2017, μέσα από ένα εθελοντικό καθαρισμό του χωριού και αφού διαπίστωσαμε ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, σκεφτήκαμε να αποκτήσουμε πολιτιστική ταυτότητα.

Ποιες είναι οι δράσεις του;

Βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε αυτόν τον τόπο, λίγο καλύτερο!
Πρωταρχικό ρόλο για μας έχει η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση του φυσικού κάλλους.
Μέσα από ατελείωτες δράσεις καθαρισμού, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές διοργανώσεις, εθελοντικές αιμοδοσίες, συμμετοχή σε ομάδες στήριξης προς το συνάνθρωπο, όπως το Σκουτελικό, ομάδα Αγάπης Μεσσαράς, συναυλίες αλληλεγγύης και γενικότερα οπουδήποτε χρειάζεται βοήθεια, δηλώνουμε έμπρακτα την παρουσία μας. .

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, της θητείας σου σαν πρόεδρος…

Μόνο θετικά έχω αποκομίσει από τα 4 χρόνια ενασχόλησής μου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμακίου!
Τίποτα δε θα γινόταν αν στο πλάι μου δεν είχα αυτή τη δυνατή ομάδα του 5 μελούς, αλλά και όλων των εθελοντών(οι αφανείς Ήρωες,όπως συνηθίζω να λέω) που πίστεψαν και στήριξαν την κάθε σκέψη, ώστε να γίνει πράξη.
Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις την νοοτροπία που έχουν οι ανθρώποι γύρω σου, πως να μάθουν να ΑΓΑΠΟΥΝ τον τόπο τους , τον τόπο που τους προσφέρει τα πάντα απλόχερα και πολύ δύσκολα ανταποδίδουν το ελάχιστο…
Δε θα πω ότι τα καταφέραμε… Θα πω όμως ότι προσπαθήσαμε!

Πως μπορεί ένας πολιτιστικός σύλλογος να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου;

Καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη ενός τόπου και την εμφανή βελτίωσή του, παίζουν οι πολιτιστικοί συλλόγοι, μιας και η λειτουργία τους είναι πιο ευέλικτη από το κράτος ή τον εκάστοτε Δήμο!
Ένας Πολιτιστικός Σύλλογος μπορεί να παράγει έργο ώστε να βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα ένας τόπου.
Μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος.

Ο εθελοντισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα σε εναν τόπο. Μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι στο τιμόνι ενός πετυχημένου συλλόγου, όπως ο Π.Σ. Καλαμακίου;

Καταρχάς η επιτυχία είναι συλλογική και όχι ατομική. Όλα ξεκινούν από το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις. Πόσο είσαι διατεθειμένος να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό, να διαθέσεις τον πολύτιμο και λιγοστό ελεύθερο σου χρόνο για το κοινό καλό!
Η επιτυχία έρχεται μέσα από πολύ δουλειά και κόπο, τίποτα δε χαρίζεται!

Υπάρχει διάθεση από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά, μέσα από τις δράσεις ενός πολιτιστικού συλλόγου;

Είναι ένα είδος “δικαίωσης” όταν βλέπεις τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή που υπάρχει σε οτιδήποτε αποφασίζουμε να κάνουμε, με πόση αγάπη οι συντοπίτες μας αγκαλιάζουν και στηρίζουν την κάθε μας δράση. Από την άλλη, σε μια εποχή αποξένωσης και απάθειας για το τι συμβαίνει γύρω μας, όλο και περισσότεροι νέοι αποφεύγουν την ενασχόληση με τα κοινά! θεωρώ ότι, όταν σε ένα σύλλογο έχει γίνει μια καλή αρχή, ίσως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν συνεχιστές αυτής της προσπάθειας!

 Πως οραματίζεσαι τον Π.Σ. Καλαμακίου, την επόμενη 5ετία;

Μιας και βρισκόμαστε στο τέλος της δεύτερης θητείας μας και πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν εκλογές, θεωρώ ότι έχει γίνει μια καλή αρχή, μαγιά υπάρχει! Δείξαμε ότι με αγάπη και ομόνοια μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα… Οραματιζόμαι ακόμα περισσότερα! Κι αν δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή, θεωρώ ότι υπάρχουν συνεχιστές αυτής της αξιολόγησης προσπάθειας που έχει γίνει…
Όσο υπάρχουν άνθρωποι να αγαπούν τον τόπο τους, τίποτα δε χάνεται…

Μια ευχή για τη νέα χρονιά…

Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και επιστροφή στην κανονικότητα!
Έχετε υπομονή, χαρίστε απλόχερα αγάπη και σκεφτείτε όσο μπορείτε θετικά.
Καλή Χρόνια!

Σχολιάστε