Τα οφέλη των καλοκαιρινών φρούτων

Τα οφέλη των καλοκαιρινών φρούτων

Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί του μας έφερα τα υπέροχα και απόλυτα γευστικά φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες.

Ας δούμε κάποια φρούτα πιο αναλυτικά:
1. Πεπόνι. Είναι πλούσιο νερό, ηλεκτρολύτες, μαγνήσιο, κάλιο. Επίσης περιέχει βιταμίνη C, Β6, Κ και φυλλικό οξύ. Η 1 λεπτή φέτα περιέχει περίπου 64 θερμίδες. Το πεπόνι θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις λοιμώξεις, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, δομικής πρωτεΐνης και συμβάλλει στην υγεία των οστών.

2. Ροδάκινο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Α, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 1 μέτριο ροδάκινο περιέχει 58 θερμίδες περίπου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος συμβάλει στη διατήρηση του υγιούς δέρματος.

3. Σύκα. Είναι καλή πηγή ασβεστίου, καλίου και φυτικών ινών. 1 μέτριο σύκο μας δίνει 47 θερμίδες περίπου. Το σύκο βοηθάει στην οστεοπόρωση, οστεοπενία και αρθρίτιδα. Επίσης βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη δυσκοιλιότητα.

4. Κεράσια. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Κ, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Τα 12 μεγάλα κεράσια περιέχουν 85 θερμίδες περίπου. Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπου μειώνουν των κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Επίσης βοηθάνε στην μείωση του ουρικού οξέος και της ρευματοαρθρίτιδας.

5. Καρπούζι. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β6, κάλιο και λυκοπένιο. Το 1 φλιτζάνι περιέχει περίπου 50 θερμίδες. Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που έχει προστατεύει από τον καρκίνο και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Λόγω του ότι περιέχει αντιδιουριτικές ιδιότητες βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

6. Φράουλες. Είναι πλούσιες σε νερό, βιταμίνη C, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Τα 100 γραμμάρια φράουλες μας δίνουν 32 θερμίδες. Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών που περιέχουν, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ρυθμίζουν την γλυκόζη του αίματος και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης συμβάλλουν κατά των φλεγμονών της ρευματοειδής αρθρίτιδας, της ελκώδης κολίτιδας, και της εκφύλισης ωχρά κηλίδας.

7. Βερίκοκα. Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, C, Α και φυτικές ίνες. Τα 2 βερίκοκα περιέχουν 70 θερμίδες περίπου. Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία των ματιών, καταπολεμούν την υπέρταση, την δυσκοιλιότητα και γενικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

8. Σταφύλια. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α, Κ και σύμπλεγμα Β. επίσης περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες και καροτένια. Οι 50 ρόγες περιέχουν περίπου 150 θερμίδες. Βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην δυσπεψία και στην δυσκοιλιότητα.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχολιάστε