Ο Νοέμβριος και τα έθιμα του

Νοέμβριος,  ο τρίτος και τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου και ενδέκατος όλου του χρόνου, με 30 μέρες! Ο μήνας που θα φέρει τον Χειμώνα, ο μήνας για το λιομάζεμα και ο μήνας του…κρασιού, αφού ανήμερα του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή στις 3 Νοεμβρίου συνηθίζεται να δοκιμάζουν το κρασί της νέας σοδειάς!

Το όνομα του προέρχεται από τον λατινικό αριθμό novem, που σημαίνει ένατος, αφού σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο πρωτοχρονιά ήταν 1η Μαρτίου, οπότε ο Νοέμβριος ήταν 9ος στη σειρά. Αν και η σειρά άλλαξε όταν καθιερώθηκε ως πρώτος μήνας ο Ιανουάριος, εν τούτοις οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος διατήρησαν τα ονόματά τους.

Ο Νοέμβρης αλλιώς..

Σποριάς και Μεσοσπορίτης, λόγω της σποράς δημητριακών και οσπρίων.
Βροχάρης για τις βροχές του.
Ανακατωμένος, λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών.
Κρασομηνάς, επειδή ανοίγονται τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί (σε πολλά μέρη στις 3 Νοεμβρίου, εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου).
Αϊ Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης, Αρχαγγελιάτης, Αϊ Στράτης και Αϊ Στράτηγος, από την εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου.
Αγιομηνάς, από την εορτή του Αγίου Μηνά (11 Νοεμβρίου).
Φιλιππιάτης, από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου).
Αντριάς, από την εορτή του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου), επειδή πιστεύεται ότι το κρύο «αντρειεύει»..
Από την εορτή του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου) έως τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου) η Εκκλησία επιβάλλει την τήρηση νηστείας, το γνωστό Σαρανταήμερο.

Μία ακόμη γιορτή σηματοδοτεί εκκλησιαστικά τον Νοέμβριο: Τα Εισόδια της Θεοτόκου(21 Νοεμβρίου) και του Αγίου Στυλιανού (26 Νοεμβρίου), προστάτη των μικρών παιδιών.

Σχολιάστε