Σε νέα έκδοση τα παιδικά μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, από τις εκδόσεις Διόπτρα

Σε νέα έκδοση τα παιδικά μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, από τις εκδόσεις Διόπτρα

Τα δύο ιστορικά μυθιστορήματα για παιδιά, “Στα παλάτια της Κνωσού” και “Μέγας Αλέξανδρος”, του Νίκου Καζαντζάκη, κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε νέα έκδοση με εικονογράφιση από τη Σάντρα Ελευθερίου!

 

rbt

“Στα παλάτια της Κνωσού”, οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, με τον μεγάλο συγγραφέα να αφηγείται τον μύθο του Μινώταυρου, δίνοντας μια συναρπαστική εικόνα του Μινωικού πολιτισμού. Θα περιπλανηθούν στα Παλάτια της Κνωσού μέσω ενός περιπετειώδους μυθιστορήματος γραμμένου σε μια απλή και κατανοητή γλώσσα, ενδιαφέρουσα πλοκή του οποίου το κάνει να έχει απήχηση και μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό.

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1981, με ξυλογραφίες και σχέδια Αναστάσιου Αλεβίζου, του γνωστού ξυλογλύπτη Τάσσου,.

Όσο για το μυθιστόρημα Μέγας Αλέξανδρος, αναφέρεται στη ζωή του Αλεξάνδρου, από την ημέρα που δάμασε το Βουκεφάλα μέχρι το θάνατό του, στις όχθες του Ευφράτη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, με αφηγητή τον Στέφανο, ένα νεαρό αγόρι, αναδημιουργεί την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσιάζοντας τις πολλαπλές όψεις του.

Η μόρφωση και ο ηρωισμός –στοιχεία που άντλησε ο Αλέξανδρος από τον Αριστοτέλη και τον Όμηρο– είναι καταλυτικά για τον ίδιο τον συγγραφέα.
Με αυτά εφαλτήριο, σκιαγραφεί έναν ηγέτη που εκπληρώνει μια αποστολή, μαχόμενος ενάντια στη μικρότητα του ανθρώπου.

Το βιβλίο Μέγας Αλέξανδρος αρχικά δημοσιεύτηκε σε μέρη στο περιοδικό Νεολαία (2/1940 – 9/1941) και το 1978 έγινε βιβλίο.

Τα ιστορικά μυθιστορήματα “Στα παλάτια της Κνωσού” όσο και το “Μέγας Αλέξανδρος” γράφτηκαν πιθανώς την περίοδο του 1940, στην Αίγινα για βιοποριστικούς λόγους, αν και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Φάνης Κακριδής τοποθετεί χρονικά τη συγγραφή τους γύρω στα 1914 με 1922.

Η ενδιαφέρουσα πλοκή και η μοναδική αφήγηση έχουν κατακτήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως “λογοτεχνικά στολίδια”!

Τα βιβλία “Στα παλάτια της Κνωσού” και “Μέγας Αλέξανδρος”, του Νίκου Καζαντζάκη, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ θα τα βρείτε εδώ

Σχολιάστε