Λουλούδια στο βάζο…

Ένα βάζο με λουλούδια στο τραπέζι, είτε από την αυλή της μαμάς μου, είτε από τον αγρό, είναι η αγαπημένη μου διακοσμητική πινελιά! Πρόκειται για μια διαδικασία που μου φτιάχνει τη διάθεση και επιδιώκω, πάντα να υπάρχουν φρέσκα λουλούδια στο χώρο μου!

αυλή με λουλούδια

 

Μπορεί η αυτοσχέδια ανθοδέσμη μου, να έχει αρωματικά φυτά, όπως είναι ο βασιλικός, η μέντα και το δεντρολίβανο, αλλά και κάποια από τα παραδοσιακά λουλούδια που υπάρχουν στις αυλές μας, όπως είναι τα γεράνια, οι μαργαρίτες, τα τριαντάφυλλα, τα ζουμπούλια, τα αλεξανδρινά κ.α.

λουλούδια στο βάζο

Αυτή την εποχή όμως έχουμε και τα λουλούδια του αγρού όπως  οι πανέμορφες παπαρούνες σε μωβ και λιλά χρώμα, αλλά και τα αγαπημένα σε όλους μανουσάκια!

μανούσα

Πως όμως μπορούμε να διατηρήσουμε αυτά τα λουλούδια για περισσότερες μέρες;

-Ας ξεκινήσουμε από το κόψιμο. Οι καλύτερες ώρες για να κόψουμε τα λουλούδια που θα στολίσουμε σε βάζο είναι νωρίς το πρωί. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσουμε ότι τα λουλούδια μας είναι πιο δροσερά και γεμάτα άρωμα.
-Τα κόβουμε λοξά, σε απόσταση περίπου δύο εκατοστών πάνω από τη βάση του ανθοφόρου βλαστού, για να μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό.
-Αφαιρούμε τα κάτω φύλλα των ανθοφόρων βλαστών, καθώς και μαραμένα λουλούδια για να μην πέσουν μέσα στο νερό και σαπίσουν.
-Καθαρίζουμε το βάζο μας χρησιμοποιώντας λίγη χλωρίνη για απολύμανση από μύκητες και μικρόβια.
-Προσέχουμε να μην τοποθετούμε στο βάζο περισσότερα λουλούδια από όσα χωράει, γιατί με αυτό τον τρόπο ταλαιπωρούμε τους βλαστούς και τους μίσχους των φυτών.
-Αλλάζουμε το νερό κάθε 3 μέρες και κόβουμε ξανά τα λουλούδια ένα εκατοστό πάνω από την προηγούμενη τομή.
-Τοποθετούμε το βάζο με τα λουλούδια σε φωτεινό μέρος και φροντίζουμε να μην τα χτυπάει απευθείας ο ήλιος.
-Διατηρούμε το βάζο μακριά από καλοριφέρ και τζάκι καθώς και από ρεύματα αέρα, γιατί ταλαιπωρούν τα λουλούδια μας και μαραίνονται πιο γρήγορα.
Κι ένα μυστικό για τη διατήρηση λουλουδιών σε βάζο για περισσότερες μέρες
Για να ενισχύσουμε τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα των λουλουδιών, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό μέσα στο βάζο μισή ασπιρίνη ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε σημαντικά την διατήρηση των ανθισμένων λουλουδιών στο βάζο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή

Σχολιάστε