Γιατί παχαίνουν οι άντρες μετά τα 30

Η ηλικία που σηματοδοτεί την αρχή των αλλαγών στο ανδρικό σώμα είναι τα 30, μετά την οποία οι άντρες αρχίζουν να παίρνουν βάρος: η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και συμβαίνει λόγω των ορμονών.

Είναι κλασικό αστείο ότι ο γάμος παχαίνει, και σίγουρα το ότι οι άνδρες τείνουν να παίρνουν βάρος μετά τα 30 δεν είναι μύθος. Το επιβεβαιώνει η επιστήμη και τα αποτελέσματα εξηγούνται από τους γιατρούς με βάση την επιβράδυνση της αυξητικής ορμόνης.

Η ηλικία των 30 ετών σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη νεότητα στη μέση ηλικία και κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης το σώμα ενός άνδρα αλλάζει και μεταμορφώνεται. Μειώνεται η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης και της DHEA, η οποία είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από το μυϊκό σύστημα και παρέχει ενέργεια.

Πώς μεταμορφώνεται το σώμα, ξεκινώντας από αυτή την ηλικία; Οι αλλαγές είναι πολλαπλές.

Αλλαγές στους άνδρες μετά την ηλικία των 30 ετών

Οι άντρες στα 30 τους έχουν να αντιμετωπίσουν σωματικές αλλαγές, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές. Για το λόγο αυτό, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις δίαιτες και τη διατροφή. Μετά τα 30, λόγω της επιβράδυνσης της αυξητικής ορμόνης, είναι ευκολότερο να πάρετε βάρος.

Μεταξύ άλλων, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται εκθετικά. Ασχημα τα νέα… Εν ολίγοις, η είσοδος στην ενηλικίωση δεν είναι περίπατος στο πάρκο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με ορισμένες κακές συνήθειες. Είναι δυστυχώς σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να αναλάβουμε δράση. Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε, πρέπει να παλέψουμε τον χρόνο. Πώς ακριβώς; Με άσκηση και σωστή διατροφή!

Οι κανόνες είναι πάντα οι ίδιοι: η αποφυγή πλούσιων σε θερμίδες τηγανητών και λιπαρών τροφών είναι η επιβεβλημένη κίνηση. Συνιστάται η κατανάλωση υδατανθράκων μόνο μία φορά την ημέρα.

Η καθημερινή κατανάλωση κρέατος είναι κακή για όλους μας, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να περιορίσετε τη συχνότητα και την ποσότητα. Το πολύ να τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα. Τα αλκοολούχα ποτά, φυσικά, δεν είναι καλά για εσάς, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή τους επίσης.

Έχει υπολογιστεί ότι μετά την ηλικία των 30 ετών, οι άντρες μπορούν να πάρουν 5 έως 10 κιλά για κάθε δεκαετία που περνάει. Δεν είναι καθόλου εύκολο για τους περισσότερους άντρες να διατηρήσουν τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους, ειδικά αν κάνουν καθιστική ζωή.

Αν όταν είστε νέοι κρατάτε το βάρος σας υπό έλεγχο, από μια ορισμένη ηλικία και μετά θα πρέπει να προσπαθήσετε διπλά. Εν ολίγοις, πρέπει να κάνετε θυσίες: να τρώτε καλά και υγιεινά τρόφιμα, να αθλείστε, να μην το παρακάνετε με τις καταχρήσεις.


Γιάννης Σαματάς
κείμενα για ιστοσελίδες

Σχολιάστε