Το έθιμο της Φανουρόπιτας και μια παραδοσιακή συνταγή!

Το έθιμο της Φανουρόπιτας και μια παραδοσιακή συνταγή!

Στις 27 Αυγούστου εορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο, τον άγιο που σύμφωνα με την παράδοση έχει την ιδιότητα να φανερώνει χαμένα αντικείμενα, ακόμη και μια δουλειά ή μια καλή τύχη για τους ανύπαντρους/ες, στους πιστούς, που τον παρακαλάνε “τάζοντας” του ως αντάλλαγμα μια πίτα! 

Ο λόγος για τη γνωστή μας Φανουρόπιτα, μια γλυκιά νηστίσιμη πίτα με μονό αριθμό υλικών, που προσφέρεται την παραμονή ή ανήμερα της  γιορτής.

Η φανουρόπιτα, ανάλογα με τη συνταγή, περιέχει συνήθως ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, καρύδια, σταφίδες, κανέλα, γαρύφαλλο, αρκεί τα υλικά να έχουν μονό αριθμό 7,9 ή 11!

Οι πιστοί πηγαίνουν την πίτα στην εκκλησία και αφού ευλογηθεί από τον ιερέα, κόβεται σε κομμάτια και μοιράζεται στον κόσμο.

Για τη δική μας  φανουρόπιτα θα εμπιστευθούμε το cretangastronomy.gr επιλέγοντας την απλή και παραδοσιακή Φανουρόπιτα, της Βαγγελιώς Κασσαπάκη!

Τα υλικά μας:

1) 1 κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας

2) 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

3) 1,5 κούπα ζάχαρη

4) 1 κούπα σταφίδες

5) 1 κούπα καρύδια

6) 1κουταλιά κανέλα

7) 1 κουταλάκι γαρύφαλλο

8) 1 κουταλάκι σόδα (όχι κοφτό)

9) 3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 πακέτο του μισού κιλού)

Αν θέλουμε σταματάμε εδώ, αλλιώς προσθέτουμε

10) 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

11) 2-3 σουσάμι αναποφλοίωτο

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια (προτιμώ να τα ψιλοκόψω με το μαχαίρι παρά να τα αλέσω στο multi) , τις σταφίδες, τα
μπαχαρικά και μισή κούπα από το συνολικό αλεύρι. Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τοελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα ( προσέχοντας γιατί φουσκώνει πολύ) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα των καρυδιών και μετά το αλεύρι. Ανακατεύουμε όσο χρειάζεται να ομογενοποιηθεί το μείγμα (ελάχιστα) και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί 30-32 νούμερο , και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος-μεσαία σχάρα) για 50 λεπτά
περίπου, ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της.

Παρατηρήσεις
1) Παλιότερα που ήταν δυσεύρετα τα πορτοκάλια αυτή
την εποχή, χρησιμοποιούσαν συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα (αναψυκτικό).
Έτσι στην αρχική συνταγή είναι και η ζάχαρη 1 κούπα. Δηλαδή στην ουσία είναι όλα τα υλικά από μία κούπα, συν τα μυρωδικά και το αλεύρι, που οι 3,5 κούπες είναι μισό κιλό (1 πακέτο φαρίνα). Μπορούμε να τη θυμόμαστε απ’ έξω!

2) Αν δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός των υλικών μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ¼ της κούπας του λαδιού ή της πορτοκαλάδας με
κάποιο ποτό. Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και να έχουμε 7 υλικά!

3) Αν μας αρέσει η γεύση του σουσαμιού μπορούμε να προσθέσουμε μισή κούπα μέσα στην πίτα (δεν αλλοιώνεται ο αριθμός των υλικών).

4) Αυτή η φανουρόπιτα δεν είναι αφράτο ούτε σπογγώδες κέικ. Γι αυτό και δεν χρειάζεται να έχει μεγάλος πάχος. Εγώ την βάζω σε 32άρι ταψί γι αυτό ψήνεται σε 50 λεπτά. Αν μας αρέσει πιο «ψηλή» θα τη βάλουμε σε μικρότερο ταψάκι αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος. Ούτως ή άλλως δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσουν 45 λεπτά.

Σχολιάστε