Απλοί τρόποι για να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό

Ο Μάρτης είναι εδώ κι εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό μας για τις δουλειές που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι μας, μέχρι το Πάσχα και μη μου πείτε ότι σας φαίνεται νωρίς, γιατί οι μέρες περνάνε …νεράκι!

Γενική καθαριότητα

Αυτή η περίοδος είναι η πιο κατάλληλη για να κάνουμε μια γενική καθαριότητα και να οργανώσουμε τους χώρους μας, ενώ αν έχετε σκοπό για να βάψετε το σπίτι, καλύτερα να το προγραμματίσετε για μετά το Πάσχα που θα έχουν μαζευτεί και τα χαλιά, θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός για να μπορέσει να στεγνώσει και να αεριστεί το σπίτι σωστά.

Ας δούμε όμως πως μπορούμε να οργανώσουμε το καθάρισμα του σπιτιού μας έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούμε πολύ και να το διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Και να θυμάστε ότι ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι φτιάχνει τη διάθεση μας!

σαλόνι

Ξεκινάμε οργανώνοντας το χρόνο μας, δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε όλο το σπίτι σε μία μέρα, παλαιότερα το έκανα με αυτό τον τρόπο, αλλά πάντα είχα και μια βοηθό για τα δύσκολα. Όταν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα για τέτοια βοήθεια, μπορούμε να χωρίσουμε τις δουλειές ανά δωμάτιο. Και κάθε μέρα ασχολούμαστε με την καθαριότητα ενός χώρου.

Καθημερινή ρουτίνα καθαριότητας

Αφού λοιπόν ολοκληρώσουμε όλα τα δωμάτια φροντίζουμε να τα διατηρούμε καθαρά και τακτοποιημένα, τηρώντας μια σύντομη καθημερινή ρουτίνα, έτσι ώστε το σπίτι μας να είναι καθαρό κάθε μέρα!

Σημαντικό για να φαίνεται το σπίτι μας καθαρό και να μη νιώσουμε αμήχανα σε ξαφνική επίσκεψη, είναι να έχουμε τακτοποιημένους τους κοινόχρηστους χώρους, καθιστικό, κουζίνα και μπάνιο. Σε αυτό θα πρέπει βέβαια να συμβάλλουν και τα υπόλοπα μέλη της οικογένειας, να ξέρουν ότι δεν παρατάμε, τσάντες, μπουφάν, βιβλία, παιχνίδια, όπου  βολεύει τον καθένα. Τα παιδιά θα πρέπει και εκείνα να φροντίζουν να τακτοποιούν τα παιχνίδια και τα δωμάτια τους σε καθημερινή βάση,

Όμως ένα σπίτι για να είναι καθαρό και ευχάριστο, θα πρέπει να αερίζεται καθημερινά και για αρκετή ώρα! Τι πιο ευχάριστο από την αίσθηση φρεσκάδας όταν μπαίνεις σ΄ένα σπίτι. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή την αίσθηση είτε με φρέσκα λουλούδια είτε με ένα σπιτικό ποτ πουρί!

Ένας σημαντικός κανόνας που βοηθάει στο να διατηρείται το σπίτι μας καθαρό είναι να μη μένουν άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη, ειδικά το βράδυ! Ναι μπορεί να νιώθετε κουρασμένες, αλλά σκεφτείτε ότι θα διαθέσετε δέκα λεπτά για να καθαρίσετε το νεροχύτη και το πρωί θα απολαύσετε τον καφέ σας σε μια πεντακάθαρη κουζίνα!

κουζίνα

Επίσης μια αιτία ακαταστασίας είναι οι φάκελοι με τους λογαριασμούς ή άλλα έγγραφα, σας προτείνω για την οργάνωση τους ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι και καλο είναι να αρχειοθετούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μια πολύ καλή συνήθεια επίσης είναι να αφήνουμε τα παπούτσια μας έξω από το σπίτι. Σκεφτείτε μόνο πόσες βρομιές πατάμε στο δρόμο και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε στο σπίτι μας , που μπορεί να περπατήσουμε και ξυπόλυτοι, είτε εμείς είτε τα παιδιά μας και μετά ξαπλώνουμε στο κρεβάτι με τα καθαρά σεντόνια και με τα μικρόβια αγκαλιά!!! Όταν λοιπόν αφήνουμε τα παπούτσια έξω, το σπίτι μας μένει καθαρό και δεν χρειάζεται να σκουπίζουμε και να σφουγγαρίζουμε καθημερινά!

παπούτσια

Λένε ότι το κρεβάτι μας δεν πρέπει να το στώνουμε αμέσως μόλις σηκωθούμε, αντίθετα πρέπει να αερίζεται κάποιες ώρες γιατί η ζέστη και η υγρασία που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τα ακάρεα!!! Μπορούμε λοιπόν να αερίσουμε τα σκεπάσματα μας το πρωί και στη συνέχεια να στρώσουμε το κρεβάτι μας! Να θυμάστε ότι όταν είναι καθαρή και τακτοποιημένη η κρεβατοκάμαρα μας, ο ύπνος μας είναι πιο ήρεμος.

κρεβάτι

Τέλος να θυμάστε ότι το μυστικό για να  μην επιτρέψουμε στην ακαταστασία να εγκατασταθεί στο σπίτι μας, είναι να βάζουμε στη θέση του καθετί που χρησιμοποιούμε.

Σχολιάστε