Παστίτσιο, αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό

Τι να πεις για το παστίτσιο! Λατρεμένη γεύση, μαμαδίστικο φαγητό, αναμνήσεις από όμορφα Κυριακάτικα μεσημέρια! Είναι το πρώτο φαγητό που έμαθα να μαγειρεύω, λίγο πριν τελειώσω το Λύκειο!

Επειδή λοιπόν ήταν ένας συνδυασμός από τις πιο αγαπημένες μου γεύσεις, με τα χρόνια κατάφερα και το προσάρμοσα στις γευστικές επιθυμίες όλης της οικογένειας! Συνήθως το απολαμβάνουμε στα Κυριακάτικα γεύματα, που έχουμε την ευκαιρία να μαζευόμαστε όλη η οικογένεια.

Σήμερα θα σας “αποκαλύψω” τη συνταγή μου και ελπίζω να αρέσει και σε σας το ίδιο!

Η διαδικασία

Μαγειρεύω ένα κιλό ανάμεικτο κιμά, όπως όταν φτιάχνουμε μακαρονάδα, δεν κάνω κάτι διαφορετικό. Τσιγάρισμα με λίγο κρεμμυδάκι, σβήνω με κρασάκι, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι, κύμινο ρίχνω την τριμμένη τομάτα και λίγο νερό και συνεχίζω το μαγείρεμα. Στο μεταξύ βράζω ένα πακέτο πέννες, σε αλατισμένο νερό. Φροντίζω να μην λασπώσουν, τις θέλουμε al dente! Στη συνέχεια σουρώνω τις πέννες και όταν τις βάλω στο ταψί, ρίχνω 2-3 κουταλιές λάδι και τις ανακατεύω, στη συνέχεια βάζω και λίγο ανθότυρο τριμμένο, ανακατεύοντας να πάει παντού.

Και ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ! Θεωρώ ότι η επιτυχία του παστίτσιου κατά 90% οφείλεται στη μπεσαμέλ! Προσωπικά μου αρέσει η τρεμουλιαστή μπεσαμέλ και όχι η πολύ πηχτή. Έχω να σας πω ότι μεγάλη διαφορά στη γεύση κάνει το γάλα και το βούτυρο! Προτιμώ πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και βούτυρο, όχι μαργαρίνη. Επίσης στην κρέμα μου δεν βάζω αυγά. Προς το τέλος βάζω λίγο τριμμένο τυρί.

Για ένα μεγάλο πυρέξ, η δοσολογία για τη μπεσαμέλ, είναι:

200 γρ βούτυρο

8 κουταλιές αλεύρι

1300 γρ. γάλα

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Λίγο τυρί τριμμένο (ανθότυρο ή τυροζούλι)

Βάζω λοιπόν το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, Στη συνέχεια ξεκινάω να ρίχνω το γάλα και να ανακατεύω συνεχώς, παράλληλα μπορω να αναβάσω τη θερμοκρασία. Παράλληλα νοστιμίζω με τα μπαχαρικά και το αλάτι. Όταν αρχίσει να πήζει σβήνω το μάτι και προσθέτω το τυρί. Θέλω η κρέμα να είναι απαλή και ρευστή. Ήδη έχω βάλει στο ταψί τα μακαρόνια και τον κιμά και συνεχίζω με την κρέμα. Τέλος πασπαλίζω με τη φρυγανιά και ρίχνω σε κάθε γωνιά του ταψιού και στο κέντρο, μισό κουταλάκι βούτυρο, όχι λιωμένο. Το ψήνω στους 200c γοα 20 λεπτά περίπου!

παστίτσιο

Και καλή σας όρεξη!

Κείμενο-φωτογραφίες Αγγελική Λενακάκη

Σχολιάστε