Συνταγή και συμβουλές για σπιτικό προζύμι

Συνταγή και συμβουλές για σπιτικό προζύμι

Από την Εύα Παρακεντάκη

Προζύμι κλασσικό

120 γρ. αλεύρι υψηλής πρωτεΐνης

140 γρ. εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό χλιαρό

Βάζουμε σε ένα δοχείο το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το νερό ώστε να γίνει ένα πηxτός χυλός.

Σκεπάζουμε με ένα πανί ή με το καπάκι του δοχείου αλλά όχι αεροστεγώς. Το αφήνουμε να μείνει 1-2 μέρες ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το ιδανικό είναι πάνω από 20 βαθμούς. Δεν το μετακινούμε, δεν το ενοχλούμε, το αφήνουμε ήσυχο. Πιθανότατα να έχει βγάλει μικρές φουσκαλίτσες αλλά και να δεν έχει μετά από δύο μέρες, προσθέτουμε 50 γρ. αλεύρι και 50 γρ. νερό και το ξανά ανακατεύουμε. Αλεύρι , δεν προσθέτουμε πολύ έτσι ώστε να το “πιάσουν” οι μύκητες.

Επαναλαμβάνουμε άλλες 3-4 φορές και μετά από 8-10 περίπου μέρες το προζύμι μας θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να μυρίζει αυτή την χαρακτηριστική ευχάριστη ξινή μυρωδιά.

Μπορεί να αργεί να γίνει και να θέλει τάισμα αλλά θα γίνει μην σας απασχολεί αυτό. Μόνο αν βγάλει μούχλα ή μυρίσει άσχημα είναι για πέταμα.

Χρήση και φύλαξη 

Χρησιμοποιούμε όσο προζύμι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε τα αρτοποιήματα μας. Στο υπόλοιπο βάζουμε λίγο αλεύρι μέχρι να ένα μαλακό ζυμαράκι που κολλάει.

Το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ , ένα μπολ που μπορεί να του επιτρέψει να διπλασιάσει τον όγκο του, και να κλείνει αεροστεγώς. Στη συνέχει το αφήνουμε να ανεβεί. Το καλύπτουμε με ελαιόλαδο , κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο. Στο ψυγείο θα πέσει το προζύμι μας σε ύπνο, το λάδι θα πάει κάτω από το ζυμάρι αλλά δεν θα χαλάσει.

Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε πάλι. Βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα, όσο προζύμι χρειαζόμαστε και το αναπιάνουμε με την ίδια ποσότητα νερού και την ίδια ποσότητα από αλεύρι.

Την επόμενη μέρα χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο πάλι το βάζουμε για ύπνο στο ψυγείο.

 

Καλή επιτυχία με υπομονή και επιμονή!

Περισσσότερες συνταγές από την Εύα Παρακεντάκη εδώ

Σχολιάστε