Ποια θέση έχουν τα γλυκά στην παιδική διατροφή;

Ποια θέση έχουν τα γλυκά στην παιδική διατροφή;

Τα γλυκά είναι ένα τρόφιμο τα οποία είναι φορτωμένα σε θερμίδες, ζάχαρη και κακά λιπαρά. Όταν τα καταναλώνουμε συχνά φέρνουν αρνητικές συνέπειες στο σώμα, όπως αύξηση βάρους, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά;
Τα παιδιά επειδή διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειές τους θα πρέπει και αυτά να μάθουν να τα καταναλώνουν με μέτρο και να ακολουθούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπου αυτός ο τρόπος θα τους ακολουθεί και στο μέλλον.

Υπάρχει συγκεκριμένη συχνότητα κατανάλωσης γλυκού για τα παιδιά;
Επίσημα δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός, αλλά εξαρτάται από το διατροφικό προφίλ του κάθε παιδιού. Δηλαδή ένα παιδί που καταναλώνει ήδη συχνά γλυκά, δεν θα έχει την ίδια συχνότητα κατανάλωσης με ένα άλλο παιδί που τρώει σπάνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο λιγότερα καταναλώνει, τόσο καλύτερα, αφού τα γλυκά δεν συντελούν στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι τα γλυκά δεν συστήνονται αλλά επιτρέπονται!!!!

Φυσικά δεν στερούμε καμία γεύση και κανένα τρόφιμο στα παιδιά, γιατί θα οδηγηθεί από μόνο του στην υπερκατανάλωσή τους.
Μην διαχωρίζεται τα τρόφιμα σε καλά και κακά. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να συνυπάρξουν με μέτρο και με ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε το παιδί να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά καθημερινά και τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη (γλυκά, τυποποιημένα μπισκότα κ.α) να τις καταναλώνει το πολύ λίγες φορές την εβδομάδα.
Μην επιβραβεύετε ποτέ το παιδί με κάποιο γλυκό. Επιβραβεύστε το με ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα μπράβο και μην το πιέζετε να φάει όλο του το φαγητό για να έχει το γλυκό μετά.

Πρέπει να γίνετε εσείς το παράδειγμα για τα παιδιά σας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την διατροφή αλλά και στη γενική συμπεριφορά. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς, οπότε βλέποντας εσάς να έχετε υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, θα κάνει το ίδιο και το παιδί και τώρα και μεγαλώνοντας.

Προτάσεις υγιεινών γλυκών για τα παιδιά

-Σπιτικό κέικ, κουλουράκια, μπάρες (βρώμης, ξηρών καρπών, ταχίνι)
-Σμούθι με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα
– Σπιτικό παγωτό με γιαούρτι, μέλι, κακάο
-Ρυζόγαλο, κρέμες ψυγείου, γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού
– Παστέλι, χαλβά, ταχίνι, φυστικοβούτυρο
– Κομπόστες, σορμπέ
-Φρούτα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας
– Τηγανίτες ή λουκουμάδες σπιτικοί με μέλι και κανέλα

Από τα έτοιμα γλυκά προτιμήστε τις ατομικές μερίδες όπως:
-Ατομική συσκευασία πτι μπερ
-Παιδικό παγωτό
-Σοκοφρέτα ή παστάκι

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε