Παντζάρι: Ένας θησαυρός για την υγεία μας

Παντζάρι: Ένας θησαυρός για την υγεία μας

Το παντζάρι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν στη φύση. Δυστυχώς όμως η διατροφική του αξία δεν είναι τόσο γνωστή.

Το παντζάρι περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως το φολικό οξύ, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη C, ενώ είναι ταυτόχρονα μας ενυδατώνει, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 88% περίπου.

Το παντζάρι βοηθάει επίσης και στην αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, όπως:
• Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά, τα οποία προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών, άρα και τη μείωση της πίεσης
• Μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης και εμποδίζει τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες
• Καταπολεμά την Οστεοπόρωση. Το παντζάρι είναι πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για τη καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου
• Βοηθάει την Αναιμία. Τα παντζάρια περιέχουν αρκετό σίδηρο ο οποίο βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολιτίνης, όπου αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθάει στη μεταφορά του οξυγόνου και άλλων ουσιών, σε διάφορα μέρη του σώματος.
• Βελτιώνει την σεξουαλική υγεία και αντοχή. Είναι πλούσια πηγή νιτρικών που βοηθάει στην απαλλαγή του νιτρικού οξειδίου από το σώμα, διευρύνοντας τις φλέβες και βελτιώνοντας την ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα
• Μειώνει την δυσκοιλιότητα. Λόγω της αυξημένης ποσότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες λειτουργούν ως ήπιο για τον οργανισμό καθαρκτικό. Επίσης βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλει στην αποβολή διάφορων βλαβερών ουσιών από το παχύ έντερο και το στομάχι
• Ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου. Εκτός από τη μεταφορά του οξυγόνου στους μυς, συμβάλλουν και στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να ενισχύουν την πνευματική απόδοση
• Αυξάνει την αντοχή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κατανάλωση παντζαριού μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του τρεξίματος και της ποδηλασίας, αυξάνοντας την αντοχή, οδηγώντας το άτομο που αθλείτε σε μια καλύτερη απόδοση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα που περιέχει το παντζάρι, μειώνει τη χρήση του οξυγόνου κατά την σωματική άσκηση επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, των οργανιδίων που βρίσκονται στα κύτταρά μας και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας.

Διατροφική αξία ανά 100γρ παντζαριού
Ενέργεια : 43
Υδατάνθρακες : 13γρ
Πρωτεΐνες : 2γρ
Λίπος : 0γρ
Φυτικές Ίνες : 4γρ
Χοληστερίνη : 0γρ
Σάκχαρα : 9γρ
Αλάτι : 106 mg
Βιταμίνη C : 4,9mg
Φολικό οξύ : 109mcg
Σίδηρο : 0,8mg
Μαγνήσιο : 23mg
Φώσφορος : 40mg
Κάλιο : 325mg
Μαγγάνιο : 0,3mg

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε