Τα οφέλη του προγραμματισμού για τα παιδιά

Τα οφέλη του προγραμματισμού για τα παιδιά

Αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί συχνά φαίνονται διστακτικοί ως προς το να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα προγραμματισμού και ρομποτικής σε μικρή ηλικία.

Ίσως εικάζουν ότι κάτι τόσο περίπλοκο δεν θα μπορέσει να γίνει αντιληπτό από έναν μικρό μαθητή και ίσως έτσι του δημιουργηθεί και κάποια επιπλέον πίεση. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει.

Στο παρακάτω άρθρο συγκεντρώσαμε τους πέντε βασικότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει ένα παιδί να ξεκινήσει μαθήματα ρομποτικής και προγραμματισμού σήμερα κιόλας!

Λογική σκέψη

Και όμως, δεν είναι αυτονόητο! Η λογική σκέψη, η ανάλυση δηλαδή ενός προβλήματος σε επιμέρους κομμάτια και η εύρεση λύσης για κάθε ένα ξεχωριστά, δεν είναι κάτι το οποίο μαθαίνεται εύκολα. Σε όλη τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων τα παιδιά δεν μαθαίνουν ουσιαστικά πώς να εντοπίζουν ένα ζήτημα και να το επιλύουν, έχοντας ως γνώμονα τη λογική και τη μεθοδικότητα.

Πώς όμως θα τους βοηθήσει ο προγραμματισμός σε αυτό;

Είναι απλό! Οτιδήποτε χρειάζεται κώδικα για να λειτουργήσει, είναι αναγκαίο να «σπάσει» σε μικρά κομμάτια, έως ότου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο project, με αρχή – μέση – και τέλος. Το παιδί μαθαίνει να βάζει τη σκέψη του σε μια τάξη, να θέτει προτεραιότητες, να αξιολογεί τη σοβαρότητα του κάθε ζητήματος και να το επιλύει.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας!

Αρκετοί από εμάς έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι κώδικας και δημιουργικότητα δεν πάνε μαζί. Λάθος! Με μια γρήγορη αναζήτηση στη Google θα δούμε πως τα πιο δημιουργικά μυαλά του 21ου αιώνα έχουν σπουδάσει προγραμματισμό. Άνθρωποι που θαυμάζουμε, όπως ο Bill Gates, για τον δημιουργικό τρόπο σκέψης τους ξεκίνησαν την καριέρα τους μπροστά από έναν υπολογιστή, γράφοντας κώδικα!

Εξάλλου μέσω του προγραμματισμού μπορούμε να λύσουμε κάθε είδους πρόβλημα και αυτό από μόνο του απαιτεί δημιουργική σκέψη ως προς το πως θα λυθεί το κάθε ζήτημα. Σκεφτείτε ότι οι προγραμματιστές οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν και άλλους παράγοντες εκτός από την επίλυση του ζητήματος, όπως το κόστος, ο χρόνος κτλ., επομένως πρέπει να βάλουν όλη τους τη δημιουργικότητα έτσι ώστε να δημιουργήσουν κάτι πρακτικό, αλλά ταυτόχρονα και έξυπνο!

Επιμονή

Το να γράφεις κώδικα δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη υπόθεση! Θέλει χρόνο, πολύ χρόνο και σίγουρα δεν θέλει να τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία! Μέσα από τις συνεχείς αποτυχίες μαθαίνεις πως να γίνεσαι όλο και καλύτερος σε αυτό που φτιάχνεις.

Η επιμονή, δυστυχώς, είναι κάτι που δεν διδάσκεται και το παιδί μπορεί να μη μάθει ποτέ να δείχνει επιμονή και ζήλο σε ότι κάνει. Η ενασχόλησή του, όμως, με τον προγραμματισμό σε νεαρή ηλικία το βοηθάει να παλεύει για την ολοκλήρωση ενός “project” και να μαθαίνει από τα λάθη του. Σίγουρα ένα skill που θα το βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό στη μετέπειτα πορεία του.

Soft Skills

Η καλλιέργεια των soft skills είναι κάτι απόλυτα απαραίτητο στη ζωή του παιδιού. Το ομαδικό πνεύμα, η κοινωνικότητα, η συνεργατικότητα, η λογική σκέψη είναι ικανότητες που δεν διδάσκονται, αλλά μαθαίνονται μέσα από το παιχνίδι. Πόσο μάλλον όταν το παιχνίδι σχετίζεται με προγραμματισμό!

Η δημιουργία του κώδικα απαιτεί από όλη την ομάδα να λειτουργεί συνεργατικά καθώς ακόμη και το παραμικρό λάθος μπορεί να πάει πίσω το project ή ακόμη και να το καταστρέψει. Πώς θα δουλέψει ένας αισθητήρας σωστά αν δεν προγραμματιστούν όλα τα επιμέρους τμήματά του με τον σωστό τρόπο; Έτσι όλη η ομάδα, αναλαμβάνοντας ο καθένας το δικό του κομμάτι, προσπαθεί να πετύχει το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που χρειάζεται!

Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο

Όλα τα προαναφερθέντα καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: το παιδί μέσω του προγραμματισμού θα καλυτερεύσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του στο σχολείο, καθώς θα έχει αποκτήσει όλα εκείνα τα skills που απαιτούνται για να κατανοεί πλήρως τα μαθήματά του. Φανταστείτε πόσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει το διάβασμα αν υπάρχει η σωστή οργάνωση, η λογική και η δομημένη σκέψη.

Ο προγραμματισμός δεν είναι απλώς ένα ακόμη hobby, μια εξωσχολική δραστηριότητα για να απασχολείται το παιδί, είναι τρόπος ζωής. Είναι ο τρόπος για ενίσχυση και αναγνώριση όλων των δεξιοτήτων, που ζητάει η σύγχρονη αγορά, αλλά και η ίδια η ζωή!

Αν έχετε ακόμη αμφιβολίες ή δεύτερες σκέψεις για το εάν πρέπει ή όχι το παιδί σας να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό, θεωρούμε πως μετά από το συγκεκριμένο άρθρο κάμφθηκε και ο τελευταίος ενδοιασμός που ενδεχομένως να είχατε!

Ανακαλύψτε ένα πιστοποιημένο κέντρο εκπαιδευτικής ρομποτικής και κάντε στο παιδί σας το καλύτερο δώρο, γνωρίστε του τον θαυμαστό κόσμο του προγραμματισμού!

Πηγή

Σχολιάστε