Ο Ερωτόκριτος σε νέα έκδοση

Η νέα έκδοση του Ερωτόκριτου (2019) από τις εκδόσεις Κεχριμπάρι είναι ένα υπέροχο βιβλίο, που έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί κρατώντας το στα χέρια είναι άριστη. Πρόκειται για μια καλοφτιαγμένη έκδοση 490 σελίδων, με ένα υπέροχο εξώφυλλο, όπου δεσπόζει ένας πίνακας του Αριστόδημου, του φημισμένου καλλιτέχνη από τους Βώρους.

Κι όσο για το περιεχόμενο, αυτό είναι οργανωμένο εξαιρετικά. Πρόκειται για μια χρηστική έκδοση του Ερωτόκριτου, όπου η επιμελήτρια Στέλλα Κανάκη έχει ακολουθήσει μια πρωτότυπη δομή που πετυχαίνει απόλυτα: ο αναγνώστης έχει στη διάθεσή του τους γνήσιους στίχους του Ερωτόκριτου, μαζί με επεξηγήσεις και με ερμηνεία στα πιο δύσκολα σημεία, κι αυτό με τέτοιο τρόπο, ώστε το έργο να διαβάζεται πανεύκολα, σαν κάθε άλλο μυθιστόρημα. Κι έτσι, ο Ερωτόκριτος είναι προσβάσιμος σε όλους, στην αυθεντική του μορφή.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα αναλυτικό γλωσσάρι, που είναι φανερό πως έχει δουλευτεί πολύ. Η κάθε λέξη, όπως αναφέρει η επιμελήτρια, έχει ερμηνευτεί πιστά, με εργαλεία τη σύγχρονη κρητική διάλεκτο, τη λαογραφία και τις γνώμες των ειδικών.

Ο Ερωτόκριτος, σαν έργο, δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει αγαπηθεί βαθιά για 400 χρόνια, αποτελεί θεμέλιο λίθο της Νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει επηρεάσει όσο κανένα έργο τη νεοελληνική κουλτούρα.
Διαβάζοντας αυτή την έκδοση (που δεν αφήνει ούτε ένα σκοτεινό σημείο), μπορεί κανείς να καταλάβει απολύτως το γιατί, να δει τις λεπτομέρειες, να μπει μέσα στο πνεύμα του Κορνάρου. Οι χαρακτήρες είναι ολοζώντανοι και η πλοκή είναι ένα αριστούργημα.
Ταυτόχρονα, εδώ ο αναγνώστης εξοικειώνεται με την υπέροχη γλώσσα του Κορνάρου (που, όπως αναφέρεται, αποτελεί ένα προηγούμενο στάδιο της κρητικής διαλέκτου), και απολαμβάνει τους στίχους του (που, όπως είπαμε και πριν, δεν έχουν υποστεί καμιά αλλοίωση).

Ο Ερωτόκριτος είναι ένα έργο που απευθύνεται σ’ όλο τον κόσμο. Είναι πολυεπίπεδο, είναι ταυτόχρονα λαϊκό και εκλεπτισμένο.
Όμοια και αυτή η χρηστική έκδοσή του μπορεί να διαβαστεί από διαφορετικούς ανθρώπους.
Μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα από παιδιά δημοτικού ή από ενήλικες, γνώστες ή μη της κρητικής διαλέκτου. Και μάλιστα, ο αναγνώστης έχει την επιλογή να το διαβάσει “απλά”(απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, σαν κάθε μυθιστόρημα), ή αναλυτικά (ανατρέχοντας στο γλωσσάρι και απολαμβάνοντας τις λεπτομέρειες).

Συμπερασματικά, αυτή η χρηστική έκδοση του Ερωτόκριτου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να τον θυμηθούν με νοσταλγία οι παλιοί, και να τον ανακαλύψουν και να τον αγαπήσουν οι νεότεροι.

 

 

Σχολιάστε