Νεκταρίνια: Ποια η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη στον οργανισμό

Νεκταρίνια: Ποια η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη στον οργανισμό

Τα νεκταρίνια είναι μικρότερα από τα ροδάκινα, έχουν λεία επιφάνεια και χρυσοκίτρινη σάρκα που γίνεται κόκκινη στο κέντρο τους. Είναι ελαφρώς πιο μικρά και πιο γλυκά από τα ροδάκινα.
Φημολογείται ότι τα νεκταρίνια είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης ανάμεσα στα ροδάκινα και στα δαμάσκηνα.

Διατροφική αξία νεκταρινιού 100γρ

Ενέργεια: 44 kcal
Υδατάνθρακες: 11 gr
Σάκχαρα: 8.2 gr
Φυτικές ίνες: 1.7 gr
Λίπος: 0.3 gr
Πρωτεΐνη: 1.1 gr
Κάλιο: 201 mg
Βιταμίνη C: 5.4 mg
Σίδηρο: 0.3 mg
Μαγνήσιο: 9 mg
Ασβέστιο: 6 mg

Ποια τα οφέλη μας όταν καταναλώνουμε καθημερινά νεκταρίνια;

Συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας. Τα νεκταρίνια περιέχουν Βιταμίνη C, έτσι συνδυάζοντάς τα με κάποιο τρόφιμο το οποίο περιέχει σίδηρο, κάνει το μέταλλο να απορροφηθεί πιο εύκολα από τον οργανισμό.
– Καταπολεμούν αρκετές ασθένειες. Τα νεκταρίνια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των ελεύθερων ριζών. Έτσι μπορούν και μειώνονται οι πιθανότητες εμφανίσεις πολλών ασθενειών όπως διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακά νοσήματα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
– Συμβάλλουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Τα νεκταρίνια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, όπου ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας πιο γρήγορα και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται και η πρόσληψη θερμίδων και βοηθάει την απώλεια βάρους
– Ενισχύει την υγεία του δέρματος. Λόγω ότι τα νεκταρίνια περιέχουν χαλκό τα καθιστά ιδανικά για την καλή υγεία του δέρματος. Ο χαλκός ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και προστατεύει από βλάβες και γήρανση, επίσης προάγει και την παραγωγή κολλαγόνου. Τέλος η βιταμίνη Β3 που περιέχουν τα νεκταρίνια προστατεύει το δέρμα από τραυματισμούς που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου.
– Αυξάνουν την πεπτική λειτουργία του οργανισμού. Τα νεκταρίνια είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την λειτουργία του εντέρου και βοηθούν τον γαστρεντερικό σωλήνα να λειτουργεί σωστά.

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε