Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό

Τι έχει ο Γιάννης; Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό

Την Άδα Σταματάτου, τη γνώρισα κι εγώ όπως και πολοί άλλοι μέσω της σελίδας της στο FB “Η ζωή μου με τον Γιάννη”, στην οποία μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την καθημερινότητα  με τον γιο της που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

Μια καθημερινότητα καθόλου εύκολη, όμως μέσα από αυτό το μοίρασμα δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς να γνωρίσουμε καλύτερα ανθρώπους όπως ο Γιάννης και βέβαια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα, όπως μία βόλτα στη θάλασσα!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της Άδας Σταματάτου, “Τι έχει ο Γιάννης;” Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Όπως δηλώνει η ίδια, “η ιδέα για αυτό το βιβλίο γεννήθηκε όταν η μικρή Ερατώ, παιδί αγαπημένων φίλων, ένα μεσημέρι δίπλα στη θάλασσα με βομβάρδισε με ερωτήσεις ώστε να καταλάβει τη συμπεριφορά του Γιάννη. Η κάθε μου απάντηση γεννούσε την επόμενη ερώτηση της! Όταν πια ικανοποιήθηκε με τις απαντήσεις μου, πήγε πιο δίπλα στις φίλες της και τους τα επανέλαβε χαρτί και καλαμάρι σαν σεμινάριο!

Τότε έλαμψαν τα δικά μου μάτια! Μπροστά τους είδα ένα λαμπρό μέλλον. Την αποδοχή του αυτισμού από τα παιδιά όταν τους εξηγήσεις με απλά λόγια το γιατί”.

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά τη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου. Μπορούμε όμως παρακολουθώντας τον Γιάννη, ένα μικρό αγόρι με αυτισμό, σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητας του (στο πρωινό ξύπνημα, στο σχολείο, στον δρόμο, στην παιδική χαρά, στο εστιατόριο…) να τους μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, για τις δυσκολίες, αλλά και τις δυνατότητες των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού.  Ας μυήσουμε τα παιδιά στις αξίες της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού, ας τα βοηθήσουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία.

*Το βιβλίο είναι κατάλληλο για συζήτηση στην τάξη, στο πλαίσιο της θεματικής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα.

“Τι έχει ο Γιάννης;”

“Γιατί δεν μιλάει;”

“Με ακούει όταν του μιλάω;”

“Έτσι γεννήθηκε;”

Ο Γιάννης είναι τεσσάρων ετών και είναι αυτιστικός. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια. Δεν κολλάει όπως η ιλαρά που γεμίζεις σπυριά σε όλο σου το σώμα…
Έτσι αρχίζει η ιστορία του Γιάννη, μια ιστορία για την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Το βιβλίο “Τι έχει ο Γιάννης;” της Άδας Σταματάτου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα το βρείτε εδώ

Ποια είναι η Άδα Σταματάτου

Η Άδα Σταματάτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό χορό και ρυθμική στην επαγγελματική σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου και τη μέθοδο Pilates στη σχολή Stott. Εργάστηκε λίγα χρόνια ως δασκάλα μπαλέτου και ρυθμικής σε παιδιά και σε εργαστήρι Pilates.
Από το 1995-2002 έζησε στη Σιγκαπούρη όπου απέκτησε δύο παιδιά.
Είναι ακτιβίστρια μαραθωνοδρόμος και έχει τερματίσει τους τέσσερις World Marathons Majors (Βερολίνο 2016, Νέα Υόρκη 2017, Σικάγο 2019, Λονδίνο 2022) όπου συμμετείχε μαζί με τους παγκόσμιους οργανισμούς αποδοχής και ενημέρωσης για τον αυτισμό OAR Run For Autism στην Αμερική και National Autistic Society στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα συνεισέφερε στη χρηματοδότηση σε ελληνικά κέντρα και στέγες για ανθρώπους με αυτισμό.
Στόχος της είναι να τρέξει και τους υπόλοιπους δύο World Marathon Majors (Τόκιο, Βοστόνη) επικοινωνώντας την ιστορία της με τον ενήλικο αυτιστικό γιο της Γιάννη ως εργαλείο γνώσης της εικόνας του αυτισμού στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας. Το 2018 ήταν ομιλήτρια στο TEDx University of Crete στο αφιέρωμα Destinations με την ομιλία «Ένα χιλιόμετρο ακόμα». Είναι κολυμβήτρια ανοιχτής θάλασσας και το 2021 κολύμπησε την ημιμαραθώνια απόσταση των 5.000 χιλιομέτρων στο Οίτυλο/Λιμένι Λακωνίας όπου προώθησε την αποδοχή και ενημέρωση για τον αυτισμό σε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες κολυμβητές από διάφορες χώρες.
Λαμβάνει μέρος σε μικρές αποστάσεις τριάθλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάντα φορώντας το λογότυπο του αυτισμού και στηρίζει Άτομα με Αναπηρία σε αθλητικούς αγώνες ως συνοδός.
Στις 21 Οκτωβρίου του 2019 έλαβε μέρος στον αγώνα τριάθλου σε σπριντ απόσταση της Transition Sports στον Σχοινιά, κάνοντας σκυταλοδρομία και πραγματοποιώντας το σκέλος του ποδηλάτου με τον Νίκο Γιαννακουλάκο, 20 ετών ενήλικο αυτιστικό και πανελλήνιο πρωταθλητή κολύμβησης στην κατηγορία S14 ο οποίος έκανε το κολύμπι και το τρέξιμο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τριάθλου ενήλικο αυτιστικός έλαβε μέρος σε αγώνα και στάθηκε στη γραμμή εκκίνησης μαζί με 150 άλλους τριαθλητές.
Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «Μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί» βασισμένο στη σελίδα του Facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη» από τις εκδόσεις Memento.
Το Νοέμβριο του 2021, πιο συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου, παρουσίασε το DuoDay στην Ελληνική Κυβέρνηση που αμέσως υιοθέτησε τον θεσμό. Την ημέρα αυτή, ένας εργαζόμενος και ένα άτομο με αναπηρία σχηματίζουν «δίδυμο» (DUO) και το άτομο συμμετέχει ενεργά όσο το δυνατόν περισσότερο στις συνήθεις εργασίες των εργαζομένων. Το έργο συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητική και/ή συναισθηματική αναπηρία στο ταξίδι τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά – ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα.
Τερμάτισε τον ημιμαραθώνιο και Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας του 2021 και 2022 με την ομάδα της MDA Hellas στηρίζοντας τα άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2021 μίλησε στα σχολεία Δούκα και Ελληνογερμανική Αγωγή για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2021 «Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία» ήταν καλεσμένη του πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη στο πρώτο podcast σειράς ομιλιών «Με τον Κυριάκο».
Είναι πρόεδρος και ιδρύτρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Race for Autism Gr. Στις 2 Απριλίου 2022, Παγκόσμια Μέρα Αποδοχής του Αυτισμού, πραγματοποίησε τον πρώτο φιλανθρωπικό δρομικό αγώνα στο Πάρκο Τρίτση του Δήμου Ιλίου για την ενημέρωση του αυτισμού στην Ελλάδα με 800 συμμετοχές. Τη δράση αυτή τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Και στις 3 Απριλίου πραγματοποίησε φιλανθρωπικό αγώνα κολύμβησης «Κολυμπώ για τον αυτισμό» στο Νέο Κολυμβητήριο Σταύρος Νιάρχος του Δήμου Καλλιθέας με 200 κολυμβητές όλων των ηλικιών που στήριξαν την αποδοχή του αυτισμού.
Στόχος της Race for Autism Gr είναι η αποδοχή και η αναγνώριση του αυτισμού στην ελληνική κοινωνία μέσω ερασιτεχνικών αθλητικών οργανώσεων, καθώς και η ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων με νευροδιαφορετικότητα σε όλα τα αθλητικά δρώμενα της χώρας.

Σχολιάστε