Από την Ειρεσιώνη στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Μπορεί να είμαστε ακόμη στο Νοέμβρη κι όμως τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν ήδη αρχίσει να στολίζονται!

Λόγω των συνθηκών, που συχνά δυσκολεύουν τη ζωή μας, φαίνεται ότι θέλουμε να φέρουμε πιο γρήγορα τη μαγεία των γιορτών στην καθημερινότητα μας! 

Πρωταγωνιστής των γιορτών, ποιος άλλος από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο! 

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα το 1833

Το πρώτο έλατο στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Ωστόσο, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο άρχισε να καθιερώνεται σε όλα τα ελληνικά σπίτια από το 1950 και μετά.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κλαδιά δέντρων υπήρχε σε όλες τις θρησκείες από την αρχαιότητα.

Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα δεν είναι ξενόφερτη, όπως θεωρούν πολλοί. Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο υπήρχε, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.

Η Ειρεσιώνη

Η Ειρεσιώνη (είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ., εκτός του μήλου και του αχλαδιού).

Αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας κατά το επόμενο και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου, παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν, περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας κάλαντα από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή τη νοικοκυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.

Πρόγονος λοιπόν, του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνη, μέσω της οποίας μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτές, οι οποίοι ελλείψει ελαιοδένδρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που ευδοκιμούσαν σε κάθε τόπο. Το έθιμο της Ειρεσιώνης καταδικάστηκε ως ειδωλολατρικό από το καθεστώς του Βυζαντίου και απαγορεύτηκε.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σήμερα

Στις μέρες μας συνήθως το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι τεχνητό και το στολίζουμε με εντυπωσιακά στολίδια, τα οποία συχνά είναι και χειροποίητα.

Όμως πολλοί είναι και αυτοί που προτιμούν πιο λιτό στολισμό επιλέγοντας ένα φυσικό κλαδί. Είναι θέμα γούστου και τι ταιριάζει στο σπίτι μας, αλλά και στη διάθεση μας!

Ότι δέντρο και να επιλέξετε για να στολίσετε τα φετινά Χριστούγεννα, σημασία έχει να χαρείτε και να μοιραστείτε αυτή την όμορφη διαδικασία με τα παιδιά σας!

Σχολιάστε