10 φυσικά αντιοξειδωτικά και που μας οφελούν

10 φυσικά αντιοξειδωτικά και που μας οφελούν

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στη σύσταση τροφίμων φυτικής προέλευσης. Προστατεύουν τις αδύναμες πρωτεΐνες και τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων και εξουδετερώνουν τα αποτελέσματα της οξείδωσης, δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές και ακίνδυνες ουσίες για τον οργανισμό.

Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή γιατί:
– Προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορα προβλήματα υγείας
– Συμβάλλουν στην αντιγήρανση
– Και καταπολεμούν διάφορες νόσους

Που υπάρχουν τα αντιοξειδωτικά

Βιταμίνη C: είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αντιοξειδωτικά. Θα τα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές, στις φράουλες, στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στη ντομάτα, στον αννανά και στο πεπόνι.

Βιταμίνη Ε: είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Θα την βρείτε σε φυτικά έλαια, ξηρούς
καρπούς και σπόρους, σε δημητριακά ολικής άλεσης, στο μαύρο ρύζι, στα όσπρια και τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Γλουταθειόνη: παράγεται φυσικά από το ήπαρ και αποτελεί βασικό στοιχείο για την αποτοξίνωση μέσω της φάσης II της
ηπατικής λειτουργίας. Θα την βρείτε επίσης στο σκόρδο στα σπαράγγια, στο κρεμμύδι, στα αυγά και στην αγκινάρα.

Ρεσβερατρόλη: είναι μια ισχυρή φυσική πολυφαινόλη που συνδέεται με την παράταση διάρκειας ζωής και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Θα την βρείτε στο κόκκινο κρασί, στα σταφύλια, στα φυστίκια και στα βατόμουρα.

Κουρκουμίνη: είναι το κυριότερο συστατικό του κουρκουμά. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Κατεχίνες ( EGCG): είναι αντιοξειδωτικά με ισχυρή δράση ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, τις κυτταρικές μεταλλάξεις και τις φλεγμονώδεις διεργασίες. Τις βρίσκουμε στο πράσινο τσάι.

Σελήνιο: είναι ένα ιχνοστοιχείο που προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη. Το βρίσκουμε στα καρύδια βραζιλίας, στα ψάρια, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο κοτόπουλο, στο μαύρο ρύζι, στη μαγιά μπύρας, στο σολομό, στον τόνο, στα θαλασσινά και στα λαχανικά.

Λυκοπένιο: είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκετε στις ντομάτες, στο γκρέιπ φρουτ, στο καρπούζι και τις πιπεριές.

Συνένζυμο Q10: συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων και έχει αντιοξειδωτική δράση. Θα το βρείτε στη σαρδέλα, στο σκουμπρί και στη σόγια.

Καροτενοειδή (όπως β-καροτένιο): είναι πρόδρομο της βιταμίνης Α. Bρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά με έντονο χρώμα όπως το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα, τα καρότα, στο σπανάκι, στα βείκοκα κ.α.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε