31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Η αξία της αποταμίευσης

Η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και πόρων γενικότερα, είναι μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα ζωής, ειδικά στην σύγχρονη κοινωνικοοικονομική συγκυρία όπου ζούμε. Ενώ σαν δεξιότητα είναι εύκολο να αποκτηθεί, δεν διδάσκεται στα παιδιά ούτε στο σχολείο, αλλά τις περισσότερες φορές ούτε και στο σπίτι, γεγονός που στην Ελλάδα μας οδηγεί ολοένα και σε χειρότερες πρακτικές. Στο εξωτερικό, σε πολλές και κυρίως υποανάπτυκτες χώρες, που τα παιδιά δεν έχουν καν χρήματα στα χέρια τους για να διαχειριστούν και να αποταμιεύσουν, μαθαίνουν τέτοιες έννοιες μέσα από προγράμματα κοινωνικής και οικονομικής εκπαίδευσης που εντάσσονται στο σχολικό τους πρόγραμμα.

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης (World Savings Day) ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου 1926. Τον θεσπίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων (International Savings Banks Institute, ISBI), που ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1924. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσχωρεί επίσημα στο Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης 10 χρόνια αργότερα.

Ύστερα από αναδιοργανώσεις και μεταφορές της έδρας του, το Ινστιτούτο μετονομάζεται σε Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων (World Savings Banks Institute, WSBI) το 1994. Σήμερα εκπροσωπεί 940 τραπεζικά ιδρύματα ταμιευτηρίου και λιανικής τραπεζικής από όλο τον κόσμο. Έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

Πηγή

Σχολιάστε