Στις φιλόξενες παραλίες της Μεσαράς και φέτος οι χελώνες caretta caretta

|

Στις φιλόξενες παραλίες της Μεσαράς και φέτος οι χελώνες caretta caretta. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα στην παραλία του Κόκκινου Πύργου! Ενώ εμείς ετοιμαζόμασταν για το πρώτο μας μπάνιο, λίγο πιο πέρα η ομάδα του Αρχέλων φρόντιζε τη νέα φωλιά της χελώνας caretta που επέστρεψε στην όμορφη παραλία μας, για να γεννήσει τα αυγά της.

Όπως μας είπε η υπέυθυνη της ομάδας, η χελώνα επισκέφθηκε χθες την παραλία μας και μάλιστα ακολουθήσαμε και τα σημάδια της διαδρομής της, μέχρι το σημείο που επέλεξε για να γεννήσει τα αυγά της! Μετά από 50 με 60 ημέρες, τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινούν για το πρώτο τους ταξίδι.

Στις παραλίες της Μεσαράς φιλοξενούνται κατά μέσο όρο 50φωλιές της Καρέττα κάθε χρόνο και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Μεσσαρά περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

-Καταγραφή αναπαραγωγικής δραστηριότητας με πρωινή παρατήρηση
-Προστασία των φωλιών
-Συλλογή στοιχείων για τις απειλές και την τήρηση των μέτρων προστασίας
-Λειτουργία Εποχικού Σταθμού Ενημέρωσης στα Μάταλα
-Ενημερωτικές προβολές σε τουριστικές μονάδες και δράσεις ευαισθητοποίησης στις παραλίες
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε οργανωμένο camping στα Μάταλα.

Ο κόλπος της Μεσσαράς συμπεριλαμβάνεται σε 2 περιοχές του δικτύου Natura 2000: GR4310004 «Δυτικά Αστερούσια (από Αγιοφάραγγο ως Κόκκινο Πύργο)» και GR4310012 «Εκβολή Γεροποτάμου Μεσσαράς».

Σε ανακοίνωση του ο  Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Αρχέλων αναφέρει:

Μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα, χωρίς να ενοχλήσουμε τις χελώνες και τις φωλιές τους, αν εφαρμόσουμε τα παρακάτω:

-Κλείσε και απομάκρυνε τις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες και οποιαδήποτε άλλα έπιπλα παραλίας από την παραλία.
-Σβήσε ή κάλυψε τα φώτα που είναι ορατά από την παραλία.
-Μη ξεσκάβεις τις φωλιές. Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις.
-Μη μετακινείς τα σημάδια των φωλιών, τους προστατευτικούς κλωβούς πάνω από τις φωλιές ή τους ειδικούς διαδρόμους για τα χελωνάκια.
-Μην αγγίζεις τους νεοσσούς. Είναι σημαντικό να καταφέρουν να φτάσουν στη θάλασσα από μόνοι τους.
-Μην ανάβεις φωτιές τη νύχτα στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.
-Απόφυγε τη χρήση τροχοφόρων στην παραλία.
-Απόφυγε να οδηγείς ταχύπλοο με υψηλή ταχύτητα κοντά στην παραλία ωοτοκίας.
-Μάθε αν ισχύουν ειδικά μέτρα προστασίας για τις θαλάσσιες χελώνες στην παραλία, από τους Ενημερωτικούς Σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ και εφάρμοσέ τα.
-Δες στην ιστοσελίδα μας πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα.

Με αυτές τι μικρές κινήσεις θα μπορέσουν όλοι να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία αυτού του πανάρχαιου είδους που ζει στις ελληνικές θάλασσες

 

Προηγούμενες

Ελένη Γαληνού: Σε μαύρο φόντο

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά!

Επόμενη

Σχολιάστε