Τα ροφήματα του Χειμώνα

|

Τσάι, σοκολάτα, κακάο, ζεστό κρασί με μπαχαρικά και ρακόμελο, είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα ροφήματα του Χειμώνα.

Τα ζεστά ροφήματα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της εποχής, όχι μόνο γιατί προσφέρουν χαλάρωση και ζεστασιά, αλλά και γιατί κάποια από αυτά βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το κοινό κρυολόγημα και τις διάφορες ιώσεις.
Ας τα απολαύσουμε λοιπόν στη θαλπωρή του σπιτιού μας, παρέα με τους αγαπημένους μας.

Βότανα του βουνού 

τσάι βουνού

Υλικά
τσάι
ρίγανη
χαμομήλι
κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
1 κουταλιά του γλυκού λεμόνι
300 γρ. νερό
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τα βότανα να βράσουν για 3 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο και τοποθετούμε σε τρεις κούπες.  Τέλος βάζουμε το λεμόνι, μέλι και την κανέλα.

Τσάι με μήλο και κανέλα

Υλικά
2,5 κούπες νερό
10 κλαδάκια τσάι του βουνού
φλούδες από 1-2 μήλα (πολύ καλά πλυμένα)
1/2 ξυλάκι κανέλας
μέλι ή ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, εκτός του μελιού ή της ζάχαρης που το βάζουμε στις κούπες μας.
Αφήνουμε 3-4 λεπτά το μείγμα να βράζει. Σουρώνουμε στις κούπες και απολαμβάνουμε!

Χριστουγεννιάτικη σοκολάτα

ζεστή σοκολάτα

Υλικά
500 ml γάλα
100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
75 ml κρέμα γάλακτος
Τριμμένη σοκολάτα ή μπισκότο
Εκτέλεση
Βάζετε τα 150 ml γάλα να ζεσταθούν μέχρι να κάψουν.
Κατεβάζετε το μείγμα από την φωτιά και προσθέτετε την σοκολάτα. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα.
Προσθέτετε την κανέλα, την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο γάλα.
Διατηρείτε την σοκολάτα ζεστή. Σερβίρετε με τριμμένη σοκολάτα ή μπισκότο από πάνω.

Χριστουγεννιάτικο κακάο με άρωμα κανέλας

κακάο

Υλικά
1 φλιτζάνι νερό
2 κουτ.γλ. Κακάο
1 κουτ.γλ κοφτό μέλι
Κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό στο μπρίκι και το βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και το βάζουμε να βράσει.
Σε μια κούπα βάζουμε το μέλι και την κανελα.
Μόλις βράσει το κακάο το αδειάζουμε στην κούπα και ανακατεύουμε να λιώσει το μέλι.
Απολαμβάνουμε ζεστό!

Γλυκό κρασί με μπαχαρικά, μήλο και πορτοκάλι

ζεστό κρασί

Υλικά
750 ml κόκκινο ή ροζέ κρασί
10 καρφάκια γαρύφαλλο
4 ξυλάκια κανέλλας
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
5 κουταλιές σούπας μέλι ή 150 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Φλούδα και χυμό  από ένα πορτοκάλι
2 κόκκινα μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το μήλο, σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Σουρώνετε το μίγμα αφήνοντας μόνο τα ξυλαράκια της κανέλλας.
Τέλος, προσθέτετε το κομμένο μήλο και σερβίρετε.

Ρακόμελο με κανέλλα και γαρύφαλλο

Υλικά
1 λίτρο ρακή
4 κουταλιές της σούπας μέλι
3 ξυλάκια κανέλλας
2 καρφάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε τη ρακή χωρίς να την αφήσετε να βράσει. Μην απομακρυνθείτε από την κατσαρόλα γιατί η ρακή θερμαίνεται πολύ γρήγορα. Επίσης αποφύγετε να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία σε κουζίνα γκαζιού ή γκαζάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Μόλις λοιπόν θερμανθεί, προσθέτετε το μέλι, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Ανακατέψτε καλά και όταν το μίγμα γίνει ομογενές, το αδειάζετε σε κανάτα, χωρίς απαραίτητα να αφαιρέσετε τα ξυλάκια της κανέλλας και του γαρύφαλλου.
Μόλις σταματήσει να καίει το σερβίρετε σε σφηνοπότηρα ή φλυτζανάκια του καφέ.

Προηγούμενες

Αγαπημένε μου Άη Βασίλη…

Τα παιδιά δημιουργούν από το σπίτι!

Επόμενη

Σχολιάστε