Το ψωμί της ευκολίας!

|

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαμε τη δυνατότητα να περάσουμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα, μαγειρεύοντας για την οικογένεια μας! Ειδικά στην παρασκευή ψωμιού το τερματίσαμε! Από τις πολλές συνταγές προσωπικά ξεχώρισα το ψωμί στη γάστρα, πανεύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο ψωμάκι!

Αν και στο σπίτι δεν καταναλώνουμε ψωμί σχεδόν καθόλου, εκτός από παξιμάδι, χθες είπα να κάνω ένα καρβελάκι έτσι για να μυρίσει λίγο το σπίτι φούρνισμα!

Τα παιδιά το απόλαυσαν με λαδάκι και ρίγανη!

Αν κι εσείς έχετε χρόνο και σας αρέσει το φρεσκοψημένο ψωμί, δοκιμάστε το!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κούπες νερό

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό είναι όλο.

Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπωλ με μπόλικο ελεύθερο χώρο. Διαφορετικά το επόμενο πρωί θα βρείτε τη ζύμη του ψωμιού σας να έχει ξεχειλίσει (μου συνέβει για αυτό το λέω!)

Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, π.χ. την επόμενη μέρα, την βγάζουμε από το ψυγείο και θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία. Γι’ αυτό, απλώνουμε λίγο αλεύρι σε ένα πάγκο και ζυμώνουμε τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά. Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο.

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας ένα μεγάλο καρβέλι (ή δύο μικρότερα καρβέλια ή όπως αλλιώς θέλουμε) και το βάζουμε μέσα στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 250 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα. Επίσης, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας.

Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 10-15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.Διαφήμιση

Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του. Για σιγουριά, με ένα μαχαιράκι το τρυπάμε κάθετα και βλέπουμε στη λάμα του μαχαιριού αν έχει ακόμα υγρασία (δεν πρέπει να έχει). Το βγάζουμε από το φούρνο και απολαμβάνουμε το πιο γευστικό ψωμί με την οικογένεια.

Πηγή

Προηγούμενες

Το κέικ της μαμάς

Πως να μαζέψω χρήματα;

Επόμενη

Σχολιάστε