Οι πιο νόστιμες Βασιλόπιτες για το 2021!

|

Λένε ότι οι αναμνήσεις μας από τις γιορτές των παιδικών μας χρόνων, έχουν να κάνουν με τις μυρωδιές από την κουζίνα της μαμάς και συμφωνώ απόλυτα!

Φέτος τα Χριστούγεννα φτιάξαμε τα αγαπημένα μας μελομακάρονα, συνταγή της κ. Βαγγελιώς Κασσαπάκη από το cretangastronomy και πραγματικά δεν έχει μείνει ούτε ψύχουλο!

Και συνεχίζουμε με τα γλυκίσματα της Πρωτοχρονιάς, με πρωταγωνίστρια η Βασιλόπιτα! Μετά από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει σε δυο συνταγές, οι οποίες ταιριάζουν στις γεύσεις μας και πραγματικά χαίρομαι και τη διαδικασία παρασκευής τους.

Επίσης δεν φτιάχνω καμιά από τις δύο μέσα στη χρονιά, γιατί θέλω να είναι μόνο βασιλόπιτες και να τις απολαμβάνουμε κάθε Πρωτοχρονιά!

Σας προτείνω λοιπόν φέτος να δοκιμάσετε μια από τις αγαπημένες μας συνταγές ή γιατί όχι και τις δύο!

Βασιλόπιτα με σοκολατένια γέμιση και κραμπλ από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το  Theonewithallthetastes

βασιλόπιτα

Υλικά
4 μεγάλα αυγά
360 γραμμ. ζάχαρη καστανή
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
200 γραμμ. βούτυρο
300 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
250 γραμμ. κουβερτούρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
140 γραμμ. φουντούκια τριμμένα στο μούλτι
4 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Για το κραμπλ:
60 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. βούτυρο (χρησιμοποίησα γάλακτος)
90 γραμμ. καρύδια τριμμένα στο μούλτι
100 γραμμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
3 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα την επικάλυψη. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι το μίγμα μας να γίνει σαν ψίχουλα. Το σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη γέμιση, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Για το κέικ, λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.
Με το μίξερ στη μεγαλύτερη ταχύτητα χτυπάμε τα αυγά με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το γιαούρτι και το λιωμένο βούτυρο.
Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα και βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26-28 εκ.
Αδειάζουμε στη φόρμα το ⅓ της ζύμης και από πάνω πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Ρίχνουμε κατόπιν ακόμα ⅓ από τη ζύμη και πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τη γέμιση. Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνεια με το κραμπλ.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10′ περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνειά του. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά προτού το ξεφορμάρουμε.

 

Βασιλόπιτα, η σοκολατένια από τη Γωγώ Παπαδιονυσίου και το mamatsita

βασιλόπιτα

Υλικά
2 κουβερτούρες (η μία κατά προτίμηση Πραλίνα)
200 γρ βούτυρο
120 γρ ζάχαρη
6 κρόκους
6 ασπράδια
ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ γλ κανέλα
1 κούπα φουντούκια αλεσμένα (+ λίγα ακόμη για το γαρνίρισμα)
1 κούπα φαρίνα
200 γρ κρέμα τυριού
2 κ σ ζάχαρη άχνη
τριμμένη κουβερτούρα
σπόρια ρόδι

Εκτέλεση

Λιώσε τις κουβερτούρες και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Σε ένα μπολ χτύπα την ζάχαρη με τους κρόκους. Σε ένα άλλο μπολ χτύπα τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίξε το μείγμα ζάχαρη-κρόκοι στην σοκολάτα κι ανακάτεψε. Στη συνέχεια πρόσθεσε την μαρέγκα κι ανακάτεψε απαλά.

Συνεχίζοντας το ανακάτεμα πρόσθεσε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τα φουντούκια. Τέλος πρόσθεσε τη φαρίνα. Βουτύρωσε κι αλεύρωσε καλά το σκεύος στο οποίο θα ψήσεις την Βασιλόπιτα και ψήσε στους 170 για μία ώρα περίπου ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.

Μόλις έτοιμη, αφήνεις λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρεις και δεν ξεχνάς να βάλεις το φλουρί ή τα φλουριά. Καλύπτεις με την κρέμα τυριού την οποία έχεις χτυπήσει με τη ζάχαρη άχνη.
Στολίζεις με τα υπόλοιπα αλεσμένα φουντούκια, την τριμμένη κουβερτούρα και τα σπόρια ρόδι.

 

Προηγούμενες

Βιβλία για όλη την οικογένεια!

Διατροφή και παιδί!

Επόμενη

Σχολιάστε