Οδυσσέας 2021: Το ταξίδι ξεκινάει…

|

Με 2600 μαθητές και 222 εκπαιδευτικούς από 148 τάξεις και 112 δημοτικά σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο, το ταξίδι του “ΟΔΥΣΣΕΑ” ξεκίνησε και φέτος για 21η χρονιά!

Ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, e-Learning Lab “ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2021”, το οποίο φέτος για πρώτη χρονιά τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Ο Οδυσσέας” είναι ένα πρόγραμμα σχολικής εκπαίδεσης εξ αποστάσεως, για την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ (τηλεδιάσκεψη και εφαρμογές web 2) στην εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση με στόχο:

Την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, ομαδικότητας και συνεργατικότητας
• Καλλιέργεια προφορικού λόγου
• Καλλιέργεια κριτικής σκέψης και στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων
• Δημιουργικότητα
• Εξοικείωση με τη χρήση του Η/Υ και της τεχνολογίας

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα  το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 21 χρόνια. Ξεκίνησε το 2000 στην Κύπρο και επεκτάθηκε στην Ελλάδα το 2004.

Ανάμεσα στα σχολεία που συμμετέχουν σε αυτό το όμορφο ταξίδι είναι και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου, με την Ε΄τάξη και υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Βασιλάκη.

οδυσσέας

Όπως μας είπε η κ. Βασιλάκη, κάθε σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα με ένα αντίστοιχο σχολείο, με το οποίο πραγματοποιούνται οι τηλεδιασκέψεις. Δηλαδή το “ζευγάρι” του 3ου Δ.Σ. Τυμπακίου, είναι του 3ο Δ.Σ. Αλικαρνασσού, η Ε΄τάξη με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό πληροφορικής κ. Φώτη Κολοκοτρώνη.

Μέσω του προγράμματος οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να έχουν επαφή με διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά περιβάλλοντα, αφού συνήθως γίνεται συνεργασία με σχολεία απομακρυσμένων σημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, όμως φέτος λόγω covid αυτό δεν ήταν εφικτό.

Σχετικά με τη μεθοδολογία, σύμφωνα με την κ. Βασιλάκη, πραγματοποιούνται 4 τηλεδιασκέψεις στις οποίες οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον τόπο, το σχολείο και την τάξη τους στα παιδιά της απομακρυσμένης τάξης, να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν και αξιοποιώντας τεχνολογικά μέσα να δημιουργήσουν ψηφιακές αφηγήσεις και βιβλία ανάλογα με το θέμα πάνω στο οποίο επιλέγουν να εργαστούν. Στο τέλος καλούνται να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε Πανελλήνιο συνέδριο που πραγματοποιείται στο τέλος της χρονιάς (φέτος 4-6 Ιουνίου).

Τα παιδιά για τις ανάγκες της πρώτης τηλεδιάσκεψης αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τον τόπο, το σχολείο και την τάξη τους και ανέλαβαν ρόλους δημοσιογράφων, παίρνοντας συνεντεύξεις, αλλά και φωτογράφων, αφού τράβηξαν φωτογραφίες της τάξης και του σχολείου τους.
Δημιούργησαν παρουσιάσεις αξιοποιώντας ομαδοσυνεργατικά διαδικτυακά εργαλεία παρουσίασης, με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, αφού δεν είχαν ξανά παρόμοια εμπειρία.

Οι μαθητές αγκάλιασαν με μεγάλο ενθουσιασμό αυτή τη δράση και ανυπομονούν να ξεκινήσει το ταξίδι τους! Σήμερα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τηλεδιάσκεψη με το “σχολείο-ζευγάρι”, ώστε να επιλέξουν το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν.

Προηγούμενες

Σοφία Βέμπο, η τραγουδίστρια της νίκης!

Βρετανοί μαθητές, μαθαίνουν Θουκυδίδη…παίζοντας

Επόμενη

Σχολιάστε