Μήπως πάσχετε κι εσείς από “την κόπωση της πανδημίας”;

|

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που αρχίσαμε να ακούμε για τον Covid-19 και από τις 7 Νοεμβρίου η χώρα μας, βρίσκεται για 2η φορά σε Lockdown.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς άρχισαν να αισθάνονται αγχωμένοι και κουρασμένοι από την πανδημία και τους συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς που, ενώ είναι απολύτως απαραίτητοι, κάνουν τη ζωή λιγότερο ευχάριστη.

Εάν αισθάνεστε έτσι, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως βιώνει αυτή την κατάσταση, που ο ΠΟΥ της έδωσε το όνομα “pandemic fatigue”. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που βιώνουν τη λεγόμενη “κούραση από την πανδημία” έχει φτάσει πάνω από το 60% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι είναι το Pandemic Fatigue

Ο ΠΟΥ το ορίζει ως “έλλειψη κινήτρων για να ακολουθήσει κανείς τις προτεινόμενες συμπεριφορές για να προστατευτεί, που εμφανίζονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζονται από μια σειρά συναισθημάτων, εμπειριών και αντιλήψεων”. Ο οργανισμός αναφέρει ότι είναι μια “φυσική απάντηση” σε μια παρατεταμένη παγκόσμια κρίση υγείας, ειδικά σε αυτό το στάδιο. Εκδηλώνεται με την απροθυμία να ακολουθήσει κανείς κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, είτε κοινωνικές αποστάσεις με φίλους, μειωμένη χρήση μάσκας ή προσπάθειας να παραμείνει ενήμερος για την πανδημία και, τέλος, με αντιλήψεις που θεωρούν τον Covid-19, ιό χαμηλότερου κινδύνου από ό,τι είναι πραγματικά.

Γιατί εμφανίστηκε τώρα

Όταν ο ιός χτύπησε για πρώτη φορά, εκμεταλλευτήκαμε την “ικανότητα προσαρμογής για βραχυπρόθεσμη επιβίωση σε έντονα αγχωτικές καταστάσεις”, αλλά καθώς η πανδημία συνεχίζεται βρίσκουμε άλλους τρόπους αντιμετώπισης με αποτέλεσμα να προκύπτει η κόπωση και η απάθεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε απαθείς απέναντι στον ιό σε αυτό το στάδιο. Το πρώτο είναι ότι η αντιληπτή απειλή του ιού θα μπορούσε να έχει μειωθεί στο μυαλό μας καθώς συνηθίσαμε στην ύπαρξή του, παρά τα ιατρικά δεδομένα που δείχνουν το αντίθετο (π.χ. ότι ο κίνδυνος, σε ορισμένες χώρες, αυξάνεται). Τόσους μήνες σε αυτή την κατάσταση, είναι πιο πιθανό να νιώσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και προσωπικές απώλειες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα προληπτικών μέτρων, όπως lockdown και περιορισμοί.

Επίσης, καθώς οι περιορισμοί συνεχίζονται ή αλλάζουν με τρόπο που αισθανόμαστε ότι έχουμε λίγο τον έλεγχο, ενδέχεται να αισθανθούμε μια αυξημένη επιθυμία για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ο Δρ Hans Henri Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι για να αναζωογονηθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Μιλώντας στο BBC, είπε ότι το κλειδί είναι η αίσθηση της κοινότητας και παραθέτει τις ακόλουθες μεθόδους:

Η κατανόηση των ανθρώπων και των δυσκολιών που βιώνουν, μέσω σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης.
-Η συμμετοχή των κοινοτήτων σε συζητήσεις και αποφάσεις ως μέρος της λύσης.
-Να επιτραπεί στους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους, μειώνοντας τον κίνδυνο μέσα από καινοτόμους τρόπους για να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες κοινωνικές ανάγκες – για παράδειγμα, παραδίδοντας γεύματα σε ευάλωτα άτομα ή οργανώνοντας εικονικές προειδοποιήσεις.

Πηγή harpersbazaar

Προηγούμενες

30 αινίγματα για παιδιά!

Επιτέλους Χειμώνας!

Επόμενη

Σχολιάστε