Μαθητικός Διαγωνισμός «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!»

|

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», διοργανώνουν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!»

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών και η ενεργοποίησή τους, στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων, με θέμα τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθούν οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας των παιδιών, ως πεζοί, επιβάτες και ποδηλάτες.

Επιπλέον, επιμέρους στόχοι της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι:

Η ενίσχυση της φαντασίας, αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των μαθητών/μαθητριών, για καλλιτεχνική έκφραση

-H ανάπτυξη της πηγαίας δημιουργικότητάς τους

-Η δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω πρωτότυπων ψηφιακών έργων

-Η ενίσχυση της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας

-Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, ο ψηφιακός γραμματισμός

Τα τροχαία αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. 2018), την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 ετών

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να δημιουργήσουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:

Ταινία μέγιστης διάρκειας δέκα (10) λεπτών (ταινία μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ)

Τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ μέγιστης διάρκειας 45 δευτερολέπτων

Εφαρμογή με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0 όπως Blog – ιστολόγιο, Wiki, νοητικούς χάρτες, σύννεφα λέξεων, χρονοδιαδρόμους, ιστοσελίδες κ.ά. αποσκοπώντας στην παρουσίαση ιδεών, σκέψεων και προτάσεων για την Οδική Ασφάλεια και την προστασία της ζωής στο δρόμο, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές /μαθήτριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας (δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης) και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Βασική θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι η διεθνής καμπάνια “THIS IS MY STREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ” την οποία το Ι.Ο.ΑΣ., συντονίζει σε Ελλάδα και Κύπρο, κυρίως υπό την ιδιότητα του ως Μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Με την καμπάνια αυτήν δίνεται, σε παιδιά και νέους, ουσιαστικά φωνή, ώστε να απαιτήσουν πιο ασφαλείς και υγιείς διαδρομές προς και από το σχολείο, απαλλαγμένες από τους κινδύνους των τραυματισμών σε τροχαία αλλά και τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι μαθητές καλούνται να εργαστούν επάνω στις εξής σχετικές θεματικές:

– Η διαδρομή μου από και προς το σχολείο.

– Ποδηλατώ με ασφάλεια!

– Συμβουλές προς τους οδηγούς που συναντώ καθημερινά!

– Προτείνω λύσεις στον Δήμαρχο της περιοχής για τα προβλήματα οδικής ασφάλειας γύρω από το σχολείο και τη γειτονιά μου!

Περισσότερα για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ΕΔΩ

Προηγούμενες

Αύξηση των διδύμων…

Τι να ετοιμάσουμε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Επόμενη

Σχολιάστε