Ημερίδα για το Διαδικτυακό Μαθητικό Ραδιόφωνο

|

Η Επιστημονική Εταιρεία “European School Radio” και το 4ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής συνδιοργανώνουν στις 22 & 23 Ιανουαρίου 2021 Τηλε-διημερίδα με θέμα “Το Διαδικτυακό Μαθητικό Ραδιόφωνο στην Ψηφιακή Εκπαίδευση”.

Σε μια εποχή που η ανάγκη προώθησης του γραμματισμού στα Μέσα είναι πλέον επιβεβλημένη, η Τηλε-διημερίδα στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του Μαθητικού Ραδιοφώνου ως Μέσου στη διδακτική πράξη, όπως αυτή εξελίχθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια αλλά και όπως διαμορφώνεται σήμερα με την εκτεταμένη χρήση διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των δράσεων και συμπράξεων που έχουν αναπτυχθεί για το ραδιόφωνο στην εκπαίδευση, καθώς και εισήγηση για το ρόλο του μαθητικού ραδιοφώνου στην τυπική, μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση.

Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει εισήγηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο ραδιόφωνο, συνεδρίες για τη δημοσιογραφία και την τέχνη στο ραδιόφωνο, διδακτικές προσεγγίσεις αξιοποίησης του ραδιοφώνου στην εκπαιδευτική διαδικασία, παρουσιάσεις για την υποδομή του ραδιοφώνου και τη δημιουργία ραδιοφωνικού και μουσικού περιεχομένου από απόσταση, καθώς και βιωματικά εργαστήρια.

Θεματικοί άξονες

• Το Μαθητικό Ραδιόφωνο- Πλαίσιο και δράση
• Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού “ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ”
• Το ραδιόφωνο ως Μέσο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
• Τεχνολογία Μαθητικού Ραδιοφώνου
• Δημοσιογραφία και Μαθητικό Ραδιόφωνο
• Διδακτικές προτάσεις αξιοποίησης Μαθητικού Ραδιοφώνου
• Εργαστήριο: Ζωντανή μουσική εκτέλεση σε κατανεμημένα περιβάλλοντα επικοινωνίας
• Εργαστήρια: Παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής για το European School Radio
• Εργαστήριο: Δημιουργούμε μουσική εξ αποστάσεως

Η Τηλε-διημερίδα απευθύνεται κυρίως, σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου και θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία: του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, της Σχολής Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΚΟΜΕ.

Επίσης, έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση, της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και των παρακάτω Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού: 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας, 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης.
Σε μια εποχή που η ανάγκη προώθησης του Γραμματισμού στα Μέσα και στην Πληροφορία είναι πλέον επιβεβλημένη, η τηλε-διημερίδα στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο του Μαθητικού Ραδιοφώνου ως Μέσου στη διδακτική πράξη, όπως αυτή εξελίχθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αλλά και όπως διαμορφώνεται σήμερα με την εκτεταμένη χρήση διαδικτυακών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Η τηλε-διημερίδα θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Webex και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της Τηλε-διημερίδας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα diimerida2021.europeanschoolradio.eu

Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακολούθησης συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής.

Προηγούμενες

Αλλάζει η ώρα αποχώρησης των παιδιών από τα Νηπιαγωγεία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εφήβων, είναι οι “κολλητοί” τους

Επόμενη

Σχολιάστε