Γαμοκούλουρο, το έθιμο που τηρείται ακόμη στην Κρήτη

|

Στην Κρήτη ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έθιμα που έχουν σχέση με το γάμο, αλλά και τη βάφτιση, είναι τα ξομπλιαστά χειροποίητα κουλούρια, τα λεγόμενα γαμοκούλουρα, που προσφέρονται στους κουμπάρους ή τους συντέκνους!

Αυτό που τα κάνει ιδιαίτερα είναι τα ξόμπλια που έχουν πάνω τους, τα στολίδια δηλαδή από το ίδιο ζυμάρι, σε σχήματα που απεικονίζουν τα σύμβολα ευγονίας, πουλιά, τα δέντρα, τριαντάφυλλα, τον ήλιο, τα δαχτυλίδια, ρόδια και κουκουνάρια, για τύχη και ευημερία.

Σύμφωνα λοιπόν με το έθιμο 2-3 μέρες πριν το γάμο, μαζευόταν οι γειτόνισες να φτιάξουν τα κουλούρια του γάμου.

Σήμερα τη διαδικασία αυτή την αναλαμβάνουν οι φούρνοι και μάλιστα υπάρχουν κάποιοι, που φημίζονται για τα μοναδικά σε σχέδια και γεύση γαμοκούλουρα τους!

Πρόσφατα είχα τη χαρά να παρακολουθήσω αυτή τη διαδικασία, στο φούρνο Άρτων Έργα στους Βώρους Η κ. Στέλλα, με πείρα δεκαετιών στο ζύμωμα, αναλαμβάνοντας το ρόλο της “κεντήστρας”, δημιούργησε ένα πραγματικό έργο τέχνης, το οποίο εκτός από την μοναδική εμφάνιση έχει και υπέροχη γεύση!

Να σημειώσουμε ότι το γαμοκούλουρο, προσφέρεται στον κουμπάρο ή τον σύντεκνο δεμένο με μια χειροποίητη πετσέτα-εργόχειρο!

Προηγούμενες

ROMANTIKA…καλοκαίρια, μόνο στην Αγία Γαλήνη

Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος;

Επόμενη

Σχολιάστε