Η φανουρόπιτα και το έθιμο

|

Η φανουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα-κέικ και προσφέρεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, με την πίτα να δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία.

Είναι ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Παρασκευή
Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά και πρέπει να είναι όλα νηστίσημα, γι’ αυτό και περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Τα βασικά / συνηθέστερα υλικά είναι: αλεύρι, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες. Άλλα υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν κανέλα, γαρίφαλο, μαγειρική σόδα και νερό.

Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μονο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά σε πολλές συνταγές τα υλικά είναι 9 ή και 11!

Σας προτείνουμε τη φανουρόπιτα από το cretangastronomy, μια παραδοσιακή κρητική συνταγή!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

1) 1 κούπα ελαιόλαδο καλής ποιότητας

2) 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

3) 1,5 κούπα ζάχαρη

4) 1 κούπα σταφίδες

5) 1 κούπα καρύδια

6) 1κουταλιά κανέλα

7) 1 κουταλάκι γαρύφαλλο

8) 1 κουταλάκι σόδα (όχι κοφτό)

9) 3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 πακέτο του μισού κιλού)

Περισσότερα για τη διαδικασία εδώ

Προηγούμενες

Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο…

Δημιουργικό…back to school!

Επόμενη

Σχολιάστε