Ελλάδα, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821

|

Το 2021, είναι μια συμβολική χρονιά για τη χώρα μας, αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” ανατέθηκε ο ρόλος του συντονιστή των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες κατέθεσαν συνολικά 1827 προτάσεις για δράσεις που εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς. Μεταξύ αυτών 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους.

Ελλάδα 2021

Η πλειονότητα, των δράσεων θα έχουν αναπτυξιακό περιεχόμενο  και  θα στοχεύουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Η Επιτροπή έχει διασφαλίσει ότι βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, με την έγκριση και την παροχή της αιγίδας της Επιτροπής, ενώ 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπό έγκριση. Στόχος της, όμως, είναι να γίνουν ακόμη περισσότερες, είτε με χορηγίες, είτε με πόρους της Επιτροπής.

Πολύτιμο εργαλείο αποτελεί το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων (δύο διμεταλλικά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χρυσά) σπάνιας συλλεκτικής αξίας, με απεικονίσεις που συνιστούν ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Η διάθεση των νομισμάτων θα γίνει από την ίδια την Επιτροπή (μέσω e-shop) και θα ξεκινήσει στις αρχές του επετειακού έτους, ενώ προβλέπεται λίστα προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού, με παραλαβή σταδιακά από το τέλος Ιανουαρίου. Εκτός από τη μεγάλη συναισθηματική και αναμνηστική της αξία, η απόκτηση μιας τέτοιας συλλογής θα συμβάλει στην υλοποίηση ακόμη περισσότερων δράσεων, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης η Επιτροπή θα προχωρήσει στην υλοποίηση τεσσάρων δράσεων εμβληματικού χαρακτήρα:

Τη διοργάνωση του διεθνούς Φόρουμ “Η Ελλάδα το 2040”, μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία μας προς το μέλλον.

Τη δημιουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια πρωτοβουλία που θα βάζει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας.

Τις “Γιορτές των Πόλεων”, στο πλαίσιο των οποίων θα υπάρξουν γιορτές ταυτόχρονες, ανοιχτές σε όλους, στις 51 πρωτεύουσες των νομών, το καλοκαίρι.

Και τη δράση “Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821”, μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία των 200 χρόνων, σε 40 πόλεις, σε όλη την Ευρώπη.

Κυκλοφόρησαν τα επετειακά προϊόντα

Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν και τα αυθεντικά αναμνηστικά, στα οποία περιλαμβάνονται χαρτοσχολικά είδη, τσάντες, παγούρια, κούπες, ημερολόγια και πολλά άλλα.

Διαθέτουν διακριτικό και μοντέρνο σχεδιασμό, είναι διακοσμημένα με τα σχέδια και το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς και με σύμβολα και πρόσωπα της Επανάστασης, και στοχεύουν στη μεγαλύτερη δυνατή προβολή του εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση. Σε ορισμένα, μάλιστα, εξ αυτών προβάλλονται και φράσεις μεγάλων ηρώων του 1821, όπως η περίφημη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «Οι Έλληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον».

Πηγή greece2021

 

 

Προηγούμενες

Διαβάζω Χάρι Πότερ…

10 τροφές που ωφελούν 10 μέρη του σώματος

Επόμενη

Σχολιάστε