Χριστούγεννα στην Κρήτη

|

Τα παλιότερα χρόνια οι γιορτές των Χριστουγέννων ήταν πιο απλές, πιο ζεστές και ταυτίζονταν περισσότερο με το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες παραδόσεις συνεχίζουν να παραμένουν αναλλοίωτες και για αυτό το λόγο τα Χριστούγεννα στην Κρήτη διατηρούν την ιδιομορφία τους και αρκετά από τα καθιερωμένα έθιμά τους.

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Το θρησκευτικό συναίσθημα τα παλιότερα χρόνια ήταν σαφώς πιο έντονο και σχεδόν για 40 μέρες, από τότε που άρχιζε η Σαρακοστή των Χριστουγέννων, οι πιστοί δεν έβαζαν καθόλου στη διατροφή τους τα ζωικά προϊόντα όπως είναι το κρέας , τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα

Όσο πλησίαζαν οι μέρες για τα Χριστούγεννα άρχιζαν ταυτόχρονα και οι προετοιμασίες έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα την ημέρα της Μεγάλης Γιορτής. Οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια τους με μεγάλη σχολαστικότητα και λίγο πριν από τις μέρες των Χριστουγέννων έφτιαχναν τα γλυκά τους, δηλαδή τα μελομακάρονα, και τους κουραμπιέδες τα οποία θα γεύονταν με μεγάλη χαρά εκείνη την ημέρα.

Ο χοίρος των Χριστουγέννων

Στην Κρήτη τα παλιά χρόνια είχαν συνήθεια να σφάζουν έναν χοίρο την Παραμονή των Χριστουγέννων, το οποίο αποτελούσε και το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Την δεύτερη μέρα μετά από τα Χριστούγεννα έκοβαν το μέρος του χοίρου που είχε περισσέψει, φτιάχνοντας
• λουκάνικα
• απάκια: καπνιστό κρέας
• πηχτή (τσιλαδιά):
• σύγκλινα, δηλαδή κομμάτι κρέας από το γουρούνι κομμένο σε μικρά κομματάκια το οποίο αφού το έψηναν το τοποθετούσαν μέσα σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. Αυτό σταδιακά έχανε τη θερμότητά του δίνοντας τη δυνατότητα να διατηρηθεί το κρέας έτσι για αρκετούς μήνες.
• ομαθιές, τα έντερα του χοίρου που ήτα ήταν γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και λίγα κομματάκια από συκώτι.
τις εύγευστες τσιγαρίδες, δηλαδή κομμάτια του λίπους που είχαν μαγειρέψει με μπαχαρικά και το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί την ώρα του κολατσιού, όταν πήγαιναν στην εξοχή για να μαζέψουν ελιές.
Επίσης αφού δεν υπήρχε η ποικιλία τόσων παιχνιδιών όπως γίνεται σήμερα τα παιδιά έπαιζαν μπάλα με την φούσκα του χοίρου δηλαδή την ουροδόχο κύστη την οποία αφού την έπλεναν και την καθάριζαν καλά τη χρησιμοποιούσαν ως μπάλα

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Παρόλο που τα περισσότερα σπίτια σήμερα, έχουν στολισμένο το χριστουγεννιάτικο δέντρο πολλές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα στην περιοχή της Κρήτης, τα παλιότερα χρόνια αυτό το έθιμο δεν ήταν ιδιαίτερο γνωστό.
Υποστηρίζεται ότι το έθιμο ήρθε στην αρχαία Ελλάδα από τη Δύση, ενώ οι μαρτυρίες δείχνουν ότι υπήρχε ήδη στην αρχαία Ελλάδα, όπου τα παιδιά στην αρχή του καινούριου χρόνου περιφέρονταν στους δρόμους κρατώντας κάποια κλαδιά δέντρων στολισμένα και τραγουδώντας τα κάλαντα.

Τα κάλαντα

Ένα έθιμο που διατηρείται ακόμα και σήμερα δίνοντας χαρά στα παιδιά, αφού κρατώντας το αγαπημένο τους μουσικό όργανο τριγυρνούν παρέες από σπίτι σε σπίτι, για να τα πουν και να μαζέψουν το δικό τους χαρτζιλίκι και να αγοράσουν με τα χρήματα αυτά ότι θέλουν.

Πηγή explorecrete

Προηγούμενες

Χριστουγεννιάτικο σποτ με τρυφερά μηνύματα…

Ξηροί καρποί, πάνε παντού!

Επόμενη

Σχολιάστε