9 επαγγέλματα από το μέλλον!

|

Ξέρετε ότι το 80% των επαγγελμάτων του 2030, σήμερα δεν υπάρχουν;

Δηλαδή τα παιδιά μας θα κληθούν να επιλέξουν σε λίγα χρόνια ένα επάγγελμα, που σήμερα μας είναι άγνωστο!

Πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πίσω, το όνειρο κάθε γονιού ήταν το παιδί του να σπουδάσει γιατρός, δικηγόρος, εκπαιδευτικός, λογιστής, αστυνομικός…

Συχνά συζητάω αυτό το θέμα με τα παιδιά μου, με αφορμή την ενασχόληση μου με την εκπαιδευτική ρομποτική, ένα επάγγελμα που στη χώρα μας έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να φανταστώ ως παιδί, ότι κάποια στιγμή στη ζωή μου θα επέλεγα να εκπαιδευτώ πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Εκπαιδεύτρια Ρομποτικής! Φανταστείτε λοιπόν σε μια δεκαετία, τι επιλογές θα έχουν τα παιδιά μας!

Έχουν γίνει λοιπόν κάποιες μελέτες, που προβλέπουν ποια θα είναι αυτά τα επαγγέλματα…

επαγγέλματα

Μια ματιά στο μέλλον!

1. Μεσίτης/ πωλητής ρομπότ

Σε πολλές περιπτώσεις, η ύπαρξη ρομπότ έχει διαγράψει επαγγέλματα και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους γιατί έχουν αντικατασταθεί από αυτά. Σε πολύ περισσότερες όμως περιπτώσεις, τα ρομπότ βοηθούν και καθιστούν τους ανθρώπους καλύτερους στην εργασία τους!

Καθώς ο κόσμος μας οδεύει κάθε μέρα ολοένα και πιο κοντά στην ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας, υπάρχει και η επιλογή δημιουργίας νέων επαγγελμάτων, όπως πχ σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης. Επαγγέλματα που θα αφορούν την επισκευή ρομπότ θα πρυτανεύουν.

2. Πιλότος/Τροχονόμος drone

Ήδη η Google και η Amazon τεστάρουν τρόπους να παραδίδουν τα προϊόντα τους με drones, πράγμα που σηματοδοτεί την γέννηση δύο νέων επαγγελμάτων. Το άτομο που θα ελέγχει αυτά τα drones και τα άτομα που θα ελέγχουν και θα μοντάρουν την εναέρια κίνησή τους μέσα σε ένα σύνολο. Όπως κάνουν τώρα οι τροχονόμοι με τα αυτοκίνητα.

3. Τεχνικός ανεμογεννητριών/ηλιακών πάνελ

Το μέλλον είναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι αυτό δεν χρειάζεται να είσαι μάντης ή να έχεις κάνει καμία έρευνα για να το δεις. Ο κόσμος αλλάζει, ο πλανήτης δημιουργεί νέες ανάγκες, ανάγκες ζωτικές. Σε λίγα χρόνια κάθε κατασκευαστική θα έχει στο payroll της έναν τεχνικό ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ γιατί θα την υποχρεώνει ο νόμος να κατασκευάζει με αυτές τις προδιαγραφές.

4. Σύμβουλος απεξάρτησης από τον ψηφιακό κόσμο

5. Blockchain Developer για κρυπτονομίσματα

6. Μηχανικός-χειριστής ιατρικών μηχανημάτων για τηλε-εξέταση/τηλε-εγχείρηση

7. «Κυνηγοί κεφαλών» για μεμονωμένα πρότζεκτ (hr specialists/recruiters που θα αναζητούν και θα βρίσκουν τα κατάλληλα άτομα για να φτιάξουν μια ομάδα ειδικής αποστολής)

8. Σύμβουλος εκπαίδευσης στο σπίτι

9. Τουριστικός πράκτορας για το διάστημα

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η αναγκαιότητα του

Μέχρι να φτάσει όμως η ώρα που τα παιδιά μας, θα πρέπει να αποφασίσουν τι επάγγελμα θα επιλέξουν έχουμε καιρό.

Πριν όμως πάρουν την όποια απόφαση, θα πρέπει να εχουν ενημερωθεί για τις νέες τάσεις και να τις ταιριάξουν  με τις κλίσεις και τις δυνατότητες τους.

παιδί υπολογιστής

Η δυσκολία έγκειται στην έλλειψη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού,  ώστε οι έφηβοι να πληροφορηθούν για τις νέες τάσεις και να τις ταιριάξουν με τις δυνατότητες και κλίσεις τους.

Η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού,  προκύπτει και από τα αποτελέσματα πολλών ερευνών που δείχνουν ότι:

Μεγάλο ποσοστό παιδιών εγκαταλείπουν τις σπουδές λόγω προσωπικών δυσκολιών, αλλά και λόγω μη ύπαρξης προσωπικού ενδιαφέροντος.

-Ελλιπής γνώση των προγραμμάτων σπουδών, με αποτέλεσμα πολλές φορές η επιλογή κατεύθυνσης να στηρίζεται σε λάθος δεδομένα.

-Μεγάλο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίων ολοκληρώνουν τις σπουδές μεν, αλλά εργάζονται σε διαφορετικό χώρο ή κλάδο.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η επιλογή των σπουδών και της κατεύθυνσης από τους εφήβους  γίνεται συνήθως με κριτήρια, όπως:

-η συνέχιση της οικογενειακής επιχείρησης

-το κόστος σπουδών

-το κύρος του επαγγέλματος

-την οικονομική αποκατάσταση

Επομένως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο, να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από ειδικούς συμβούλους που θα κατευθύνουν τις επιλογές τους, στην καλύτερη δυνατή λύση για τους ίδιους.

Η σωστή επιλογή  στον επαγγελματικό τομέα είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί επηρεάζει όλους τους τομείς ζωής μας!

Προηγούμενες

Ιώσεις στα παιδιά

Νωρίτερα το επίδομα παιδιού

Επόμενη

Σχολιάστε